Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική: Εκκενώθηκαν Παλαιά και Νέα Πεντέλη, μάχη με τις φλόγες στην Ανατολή στη Νέα Μάκρη

12 Αυγούστου 2024 08:14

Ανεξέλεγκτη προς Πεντέλη καίει η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα.

Η πυρκαγιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εκκενώνονται Παλαιά, Νέα Πεντέλη και Νταού, όπως και ο Αγιος Σπυρίδωνας, ενώ εκδόθηκε 112 ετοιμότητας για πολλές περιοχές.

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς Πεντέλη, καθώς όπως ανακοίνωσε και η Πυροσβεστική έχει μπει στο Πεντελικό Ορος.

Τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας, για να προλάβουν τους ισχυρούς ανέμους που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα πνέουν πολύ δυνατοί το πρωί. Στην ενημέρωση της πυροσβεστικής στις 6 αναφέρθηκε ότι θα επιχειρήσουν 29. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί σε 32 (17 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη) τα οποία θα πετούν σε δύο κύκλους.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ βοήθησαν στη γρήγορη επέκταση του πύρινου μετώπου, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης, με την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να καθίσταται πρακτικά αδύνατη, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων.
Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Μπαράζ μηνυμάτων από το 112
Η φωτιά «πέρασε» στο Πεντελικό όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 για εκκένωση και ετοιμότητα.

 

Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης στις 5:10, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας (στις 5:13) να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (στις 5:40).

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο μετά τις 6:30 ήχησε ξανά 112, για τους κατοίκους του Οικισμού Ανατολή, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από τον οικισμό Ανατολή επιχειρούν ήδη 5 ελικόπτερα, το ένα συντονιστικό με σκοπό να προλάβουν την επέκτασή της

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα - Σταμάτας - Δροσιάς - Διονύσου - Πεντέλης.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:
1) λεωφόρος Μικροχωρίου

2) Γραμματικού - Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα

4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα

5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα

6) έξοδος χωριού Γραμματικού

7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή

8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως

9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

13) λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας και Μακαρίου

14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου

15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως

16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού

17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών

18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη

19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου

20) κόμβος Αγ. Στεφάνου

21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας

22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων

23) Γραμματικό προς Καλέτσι

24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι

25) Σκούφου και Διονύσου

26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους

27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως

28) Πεντέλης και Αναπαύσεως

29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης

30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά

{https://youtu.be/YCmowHx-tCs}

Επιχειρούν 510 πυροσβέστες -Απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 32 εναέρια μέσα. Ήδη το πρώτο ελικόπτερο σηκώθηκε από το Τατόι και αναμένονται άμεσα άλλα πέντε ελικόπτερα και 11 αεροσκάφη.

Σε αυξημένη ετοιμότητα νοσοκομεία
Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ τα ξημερώματα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στον Διόνυσο όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν και εκεί σπίτια.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα
Εκτός από τα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας, στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 510 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ, και μηχανήματα έργου, που κατά τη διάρκεια της νύχτας άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης
Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής στις 6
Η τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής με όλες τις εξελίξεις: «Καλημέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος. Γι’ αυτό στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.
Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.
Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.
Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.
Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.
Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.
Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ».

Δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία για τους πληγέντες
Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της κρίσιμης κατάστασης των πυρκαγιών.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα

f2.jpg

f5.jpg

f7.jpg

f9.jpg

f14.jpg

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos