«Καύσωνας» στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά σε βασικά είδη

Σε ποια προϊόντα έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανατιμήσεις - Λειψυδρία, καύσωνας, πυρκαγιές, πανώλη κάνουν πιο ευάλωτη την ελληνική αγορά στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Καύσωνας στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με νέο κύμα αυξήσεων να αναμένεται από τον Σεπτέμβριο.

Οι ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων διαπραγματεύουνται στις διεθνείς αγορές, μαζί με την γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια που πυροδοτεί αυξήσεις στην ενέργεια και τα μεταφορικά κόστη, προεξοφλούν ένα θερμό φθινόπωρο της τιμές των αγαθών.

Ήδη η αγορά έχει προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκτών προϊόντων στην βιομηχανία τροφίμων, την ίδια στιγμή που τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι, βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέρος των νέων αυξήσεων θα περάσουν στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές ανατιμήθηκε κατά 67%, του κακάο 159% του γάλακτος 19%, των τυροκομικών 12,1%, η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 40%, ενώ τα τσάι 20%, το βούτυρο 65% και τα πουλερικά 13,3%.

Όπως λένε οι άνθρωπο της αγοράς, τα περιθώρια είναι περιορισμένα σε μία αγορά που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

«Πικρό» καφέ θα πίνουν από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, καθώς ήδη εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις 15-20% λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ. Όπως λένε η φετινή σοδιά θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 5 εκατ. τόνους, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση και οδήγησε σε ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ανάλογες προβλέψεις κάνουν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κακάο, καθώς ο παγετός στη Βραζιλία μείωσε σημαντικά την παραγωγή. Μιλούν για αυξήσεις μεταξύ 10-20% σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι σοκολάτες, τα ροφήματα κλπ. Ωστόσο και στους χυμούς αναμένονται αυξήσεις, αλλά και στα τυροκομικά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos