Έσοδα - έξοδα... μια και έξω - Κλειδώνει το myData για τροποποιητικές

19 Αυγούστου 2024 13:10

Η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται εξ ολοκλήρου στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο myDATA, χωρίς καμία δυνατότητα παρέκκλισης ή τροποποίησης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση των δεδομένων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myDATA.

Η πιο σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς είναι ότι η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται εξ ολοκλήρου στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο myDATA, χωρίς καμία δυνατότητα παρέκκλισης ή τροποποίησης.

Παράλληλα, από το 2025, το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος, που σήμερα ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, αναμένεται να επεκταθεί. Επιπλέον, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, σχεδιάζεται το κλέιδωμα συγκεκριμένων κωδικών στις δηλώσεις τους, με στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια παραποίησης των δεδομένων προς ίδιον όφελος. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη διαδικασία φορολόγησης και συμμόρφωσης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με το φορολογικό σύστημα.

Οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές γιατί εισάγουν ένα πιο αυστηρό και διαφανές πλαίσιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και παραποίησης των δηλώσεων. Η πλήρης εξάρτηση από τα δεδομένα που διαβιβάζονται στο myDATA σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πιο ακριβή εικόνα των εσόδων και των εξόδων των επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε δικαιότερη φορολόγηση.

Επιπλέον, η επέκταση του συστήματος των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος, καθώς και το κλείδωμα συγκεκριμένων κωδικών, αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων για τους φορολογούμενους, μειώνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων και την ανάγκη για περαιτέρω διορθώσεις. Παράλληλα, η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία του φορολογικού συστήματος, καθώς περιορίζει τα περιθώρια για παρατυπίες και εξασφαλίζει ότι τα φορολογικά δεδομένα θα είναι ακριβή και αμετάβλητα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos