Έρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία -Πότε θα είναι έτοιμος;

24 Αυγούστου 2024 11:55

Μόλις λίγες εβδομάδες φαίνεται ότι απομένουν μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα στη χώρα μας.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά ο οποίος θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό, επιτρέποντας την ασφαλή και άνετη μετακίνηση από το Αντίρριο στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ θυμίζουμε ότι έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, τότε η παράδοση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά στους οδηγούς θα μπορούσε να γίνει μέσα στην άνοιξη του 2029.

Προτού πάρει το μεγάλο αυτό οδικό έργο την άγουσα της υλοποίησης, ο διαγωνισμός χρειάστηκε να προκηρυχθεί τρεις φορές, καθώς τις δύο πρώτες ακυρώθηκε μετά από προσφυγές που έγιναν δεκτές από την ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων).

Το έργο
Το έργο αφορά σε οδικό άξονα μήκους περίπου 70 χλμ. που θα αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το Ιωάννινα-Καλπάκι μήκους 46,4 χλμ. με 6 ανισόπεδους κόμβους, σε νέα χάραξη, και το Καλπάκι-Κακαβιά με μήκος 23,11χλμ. που συνιστά βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης.

Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες, ενώ θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στα Ιωάννινα, εκτρέποντας υπερτοπικούς φόρτους από την περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων.

carandmotor.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos