Airbnb που δεν «άνοιξαν βιβλία» και αδήλωτες εισπράξεις μέσω Booking στο στόχαστρο της εφορίας Κύριο

27 Αυγούστου 2024 13:32

Στο δυναμικό της ΑΑΔΕ προστίθεται η νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων που θα ελέγχει μισθώσεις ακινήτων, αξιοποιώντας αλγορίθμους και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Σαρωτικούς ελέγχους για παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί «μαύρο χρήμα», ενώ πολλοί ιδιοκτήτες δεν άνοιξαν όπως έπρεπε επιχειρηματικά βιβλία στην εφορία.

Μαζί με αυτούς, στο στόχαστρο μπαίνουν και ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν μέσω Booking, καθώς από έναν πρώτο έλεγχο που έγινε στο στρατηγείο της ΑΑΔΕ, βρέθηκαν ασυνέπειες μεταξύ των κρατήσεων και των δηλωθέντων εσόδων.

Στο δυναμικό της ΑΑΔΕ προστίθεται και η νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων. Θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, και τους ελέγχους στις μισθώσεις ακινήτων, αξιοποιώντας αλγορίθμους και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας όλες τις δεξαμενές φορολογικών και άλλων δεδομένων. Δηλαδή, τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, τα περσινά εισοδήματα (που αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2024) σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα εξής:

Αδήλωτα Ακίνητα: Στη διασταύρωση των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως Airbnb, Booking.com, VRBO. Η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της συμταχισφωνίας που έχει υπογράψει με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, καθώς και το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές, θα ξεκινήσει σύντομα τις διασταυρώσεις. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδείς δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

«Επιχειρηματίες Airbnb»: Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ ιδιοκτητών, στους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα μητρώα των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν μετατρέψει το ΑΦΜ τους σε επαγγελματικό. Πρακτικά, θα «σκαναριστούν» περίπου 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα. Θα ελεγχθεί εάν έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και καταβάλλουν από φέτος ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Το επόμενο έτος θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι με την κλίμακα των ενοικίων, όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει θα λάβουν προειδοποιητικό email από την ΑΑΔΕ.

Ξενοδοχεία – Δωμάτια μέσω Booking: Έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ήδη ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Booking.com. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν, με βάση αυτά τα στοιχεία, πληρώνονται οι φόροι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Με ποια επιπλέον στοιχεία ενημερώνεται η εφορία

Με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας τους με την ΑΑΔΕ, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

- Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ΕΣΛ/ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
- Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
- Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
- Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν, ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.

Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Εάν οι υπόχρεοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή αυτά έχουν αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αυτά τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών θα αποσταλούν προς τις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα προκειμένου να τους επιβληθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα. Σημειώνεται πως το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos