Ξεκινάει το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας - 100 ώρες με έντονα φαινόμενα, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι της χώρας μιλούν για μία κακοκαιρία, τουλάχιστον τριών ημερών που θα σαρώσει τη χώρα και θα χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, για καιρική αστάθεια, που θα ευνοεί την εκδήλωση καταιγίδων, έως και το τέλος Αυγούστου προειδοποίησε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, Γιώργος, Τσατραφύλλιας, Σάκης Αρναούτογλου και Γιάννης Καλλιάνος.

Τσατραφύλλιας: Μέχρι την Κυριακή θα κρατήσει

"Από τις 12 μέχρι τις 19.00 (περίπου) καθημερινά μέχρι την Κυριακή (1/9 ) φαινόμενα που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα..."
Υ.Γ :
-Δυνητικά στις παρακάτω περιοχές μπορεί να προκληθούν προβλήματα και με μπουρίνια και με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
.
-Από Δευτέρα 2/9 η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα βρεθεί σε επίπεδα πιο υψηλά για την εποχή για αρκετές ημέρες. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται την περίοδο αυτή.

Καιρός - Κολυδάς: Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί σε ανάρτησή του τι είναι η ψυχρή λίμνη. Όπως υπογραμμίζει: «ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για το λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».

Και προσθέτει: «Ο όρος "ψυχρή λίμνη" αποτελεί μετάφραση του όρου "Cold Pool" (ακριβέστερα θα ήταν "Ψυχρή Πισίνα"). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:

Καλλιάνος: Έρχονται 100 δύσκολες ώρες - «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος υπογραμμίζει ότι μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να υπάρχει αυτή η αστάθεια.

Αυτό σημαίνει πως «τέσσερα 24ωρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), σχεδόν 100 ώρες θα βρεθούμε κάτω από συνθήκες αστάθειας. Αυτό σημαίνει, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η μέρα θα ξεκινάει ναι μεν καλά με ηλιοφάνεια, όμως να μην μας ξεγελά διότι από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώνουν γρήγορα και θα έχουμε αυτές τις μπόρες, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τμήματα και όχι τόσο στο Αιγαίο», τονίζοντας πως τα ηπειρωτικά τμήματα περιλαμβάνουν από την Πελοπόννησο έως τη Θράκη.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, μπορεί οι καταιγίδες να είναι ιδιαιτέρως έντονες που μπορεί να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις από ισχυρά ρεύματα. «Να είμαστε προετοιμασμένοι και αν δούμε ότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας» υπογράμμισε ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφέροντας πως θα υποχωρήσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες και οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ανεκτές.

Λαγουβάρδος: Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών

Σε ανάρτησή του ο τόνισε πως τη χώρα μας πλησιάζει μια ασυνήθιστη για την εποχή «ψυχρή λίμνη», μια αποκομμένη μάζα δηλαδή ψυχρών αέριων μαζών.

«Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Λαγουβάρδου:

Σάκης Αρναούτογλου: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει την Πέμπτη

Παράλληλα, τις περιοχές που την Πέμπτη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα πέρασμα από μπόρα ή καταιγίδα το μεσημέρι - απόγευμα - πρώτες βραδινές παρουσιάζει με ανάρτησή του στα social media ο Σάκης Αρναούτογλου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos