Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας σκύλος να εκπαιδευτεί

31 Αυγούστου 2024 12:11

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος.

Μόνο μέσω της σωστής εκπαίδευσης και της επαρκούς κοινωνικοποίησης ο πιο πιστός μας φίλος θα μπορεί να ζήσει μαζί με εμάς και άλλα ζωάκια χωρίς προβλήματα. Μόνο με αυτούς τους τρόπους θα μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες, να βγαίνει βόλτες χωρίς φόβο και με ασφάλεια, θα αποφύγει ανεπιθύμητες συμπεριφορές και γενικά θα μπορούμε να είμαστε σχεδόν παντού μαζί χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, είναι απαραίτητο ο σκύλος μας να εκπαιδευτεί σωστά από μικρή ηλικία. Αν τον υιοθετήσαμε κουτάβι, η εκπαίδευση μπορεί να αρχίσει μετά τις 8 περίπου εβδομάδες. Αν είναι λίγο πιο μεγάλος τότε καλό είναι η εκπαίδευση να αρχίσει αμέσως. Αν, όμως, ο σκύλος μας είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία; Αν έχει περάσει για παράδειγμα τα 7 8 χρόνια; Μπορεί να εκπαιδευτεί;

Και γενικά, μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το τετράποδο φιλαράκι μας;

Οι σκύλοι αγαπούν να μαθαίνουν καινούργια πράγματα ακόμα και σε πιο μεγάλες ηλικίες. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι κάνουν πιο δυνατό τον δεσμό με τον κηδεμόνα τους αλλά και εκτονώνονται πνευματικά. Κατά κάποιον τρόπο λειτουργούν όπως εμείς οι άνθρωποι, που θέλουμε να αποκτούμε συνεχώς γνώσεις και να εξελισσόμαστε.

Και τελικά, μόνο αν αφήσεις κάτι σε αφήνει κι αυτό. Άρα η εκπαίδευση πρέπει να είναι δια βίου. Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για έναν σκύλο ώστε να αποκτήσει νέες συνήθειες ή να μάθει νέες εντολές και κόλπα. Το μόνο ίσως πιο δύσκολο θέμα σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ο χρόνος που απαιτείται για να καταλάβει ένας σκύλος τι ακριβώς προσπαθεί να του διδάξει ο κηδεμόνας του. Ωστόσο, μόλις καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος να περνάει ακόμα περισσότερο (ποιοτικό) χρόνο μαζί με τον αγαπημένο του άνθρωπο, τότε η επιτυχία είναι εγγυημένη.

Άρα, λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι η εκπαίδευση καλό είναι να ξεκινάει από μικρή ηλικία και να κρατάει για μια ζωή. Αν δεν υπήρξε δυνατότητα εκπαίδευσης από μικρή ηλικία, δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε, καθώς μπορούμε με τις σωστές συμβουλές και με τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή να κάνουμε στην κυριολεξία θαύματα.

Χρήσιμες συμβουλές

Αρχικά, θα πρέπει θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός και πιθανότατα να χρειάζεται διαφορετικού τύπου εκπαίδευση. Γι’ αυτό τον λόγο ένας επαγγελματίας μπορεί να μας βοηθήσει πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο και ο σκύλος μας θα εκπαιδευτεί σωστά και θα δούμε πιο άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε πριν αναζητήσουμε βοήθεια και ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε θετική εκπαίδευση και όχι τιμωρίες και φωνές γιατί υπάρχει πιθανότητα να φοβίσουμε τον σκύλο μας και να έχουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μόνο ενισχύοντας μια θετική συμπεριφορά του σκύλου μας με επιβράβευση και επαίνους μπορεί να καταλάβει τι είναι σωστό και τι πρέπει να ξανακάνει και τι όχι.

Επίσης, χρειάζεται να έχουμε υπομονή και να δείξουμε κατανόηση στον πιο πιστό μας φίλο. Είναι λογικό κάποια πράγματα να μην τα καταλαβαίνει με την πρώτη. Εξάλλου δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Άρα ας κάνουμε όσο μεγαλύτερη προσπάθεια μπορούμε και ας διαθέσουμε τον χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση του σκύλου μας.

Επιπλέον, μπορούμε να χωρίζουμε τις συνεδρίες της εκπαίδευσης σε μικρά κομμάτια. Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν. Οι επαναλήψεις που θα κάνουμε εξαρτώνται από τις αντοχές του κατοικιδίου μας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα πρόγραμμα και να το τηρούμε. Οι σκύλοι είναι ζώα της συνήθειας και εκτιμάνε να έχουν μια ρουτίνα. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα και ας το τηρήσουμε όσο πιο ευλαβικά μπορούμε.

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε και να απογοητευόμαστε. Οι σκύλοι είναι πανέξυπνοι και αργά ή γρήγορα θα εκπαιδευτούν σωστά. Απλά ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Μην ξεχνάτε: Όσον αφορά τους πιο μεγάλους σε ηλικία σκύλους, ίσως χρειαστεί να «ξεμάθουν» μια συνήθεια για να μάθουν την «σωστή» καινούργια, κάτι απολύτως λογικό καθώς έχουν μεγαλώσει με συγκεκριμένο τρόπο και τώρα καλούνται να τον αλλάξουν. Ας έχουμε υπομονή και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σύντομα.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos