Πάγωσαν στην κρουαζιέρα: €4,4 εκατ. ευρώ/σεζόν το κόστος του τέλους μόνο για Μύκονο και Σαντορίνη

«Περιμέναμε την επιβολή του τέλους αφού είχαμε ενημερωθεί αλλά πιστεύαμε, από τα συμφραζόμενα, ότι θα είναι έως 10 ευρώ. Μας αιφνιδίασε το 20άρικο» επισημαίνουν στο newmoney - Κρουαζιέρα: Ειδικό τέλος έως €20 ανά επιβάτη σε δημοφιλείς προορισμούς

«Πάγωσαν» οι εταιρείες κρουαζιέρας μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος ανά επιβάτη στα λιμάνια προορισμούς για τα κρουαζιερόπλοια.

Το σοκ, όπως οι ίδιοι το αποκαλούν, ήρθε από το ύψος του τέλους το οποίο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα είναι 20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, το ειδικό τέλος θα είναι υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υπερτουρισμού ενώ θα κλιμακώνεται ανά χρονική περίοδο.

«Περιμέναμε την επιβολή του τέλους αφού είχαμε ενημερωθεί αλλά πιστεύαμε, από τα συμφραζόμενα, ότι θα είναι έως 10 ευρώ. Μας αιφνιδίασε το 20άρικο» επεσήμανε στο newmoney στέλεχος της θαλάσσιας τουριστικής βιομηχανίας:

«Σκεφτείτε ότι δεν είναι μόνο τα δύο νησιά των Κυκλάδων. Έκτακτο τέλος θα επιβάλλεται και σε άλλους προορισμούς οπότε το κόστος της κρουαζιέρας θα ανέβει πολύ και θα μετακυλιστεί στον επιβάτη».

Στη συνέχεια μας έδωσε παραδείγματα για προσεγγίσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη νησιά τα οποία οι μεγάλες εταιρείες έχουν στο ίδιο δρομολόγιο.

Μεγάλος όμιλος αμερικανικών συμφερόντων έχει ήδη προγραμματίσει για το 2025 έξι πλοία του μεταφορικής ικανότητας 5.000 επιβατών το καθένα, να προσεγγίζουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Το κάθε πλοίο θα κάνει 22 προσεγγίσεις το καλοκαίρι. Ήτοι 22χ5.000 επιβάτες = 110.000 επιβάτες. Επί 20 ευρώ το άτομο = 2,2 εκατομμύρια ευρώ για ένα και μόνο κρουαζιερόπλοιο με προορισμό τη Σαντορίνη. Άλλα τόσα θα είναι για την Μύκονο. Σύνολο 4,4 εκατομμύρια ευρώ για ένα και μόνο πλοίο που θα προσεγγίσει τα δύο αυτά νησιά χωρίς να υπολογίζεται η χρέωση και για τους υπόλοιπους προορισμούς.

Με έξι συνολικά πλοία, το κόστος για τον αμερικανικό όμιλο εκτινάσσεται στα 26,4 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία σεζόν.

Στελέχη της αγοράς έθεσαν ένα ερώτημα: «Μέρος των εισπράξεων θα πάει στα λιμάνια. Θα θέλαμε να ξέρουμε που θα πάνε τα υπόλοιπα ποσά».

newmoney.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos