Το άγνωστο κόλπο που έγινε viral - Πώς να ρυθμίσεις εύκολα τους καθρέπτες του αυτοκινήτου σου

15 Σεπτεμβρίου 2024 11:31

Ακόμα και έμπειροι οδηγοί δεν γνωρίζουν αυτό το συγκεκριμένο κόλπο που προσφέρει τη μέγιστη ορατότητα προς τα πίσω.

Oι καθρέπτες του αυτοκινήτου είναι από τα πιο ζωτικής σημασίας εργαλεία για την οδική μας ασφάλεια. Ωστόσο, πολλοί οδηγοί τους ρυθμίζουν λάθος, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη σωστή ορατότητα του περιβάλλοντος χώρου.

Πρόσφατα, ένα βίντεο που έγινε viral αποκάλυψε ένα απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό κόλπο για τη σωστή ρύθμιση των καθρεπτών. Το βίντεο αυτό έχει προκαλέσει αίσθηση, αφού πολλοί οδηγοί συνειδητοποίησαν ότι τόσα χρόνια δεν είχαν τους καθρέπτες τους στην ιδανική θέση.

Το viral βίντεο που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο εξηγεί πως η σωστή ρύθμιση των καθρεπτών δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά μόλις λίγα δευτερόλεπτα και ένα κοινό στοιχείο σε όλα τα αυτοκίνητα.. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τους πλευρικούς καθρέπτες μέχρι το χερούλι της μπροστινής πόρτας να εμφανίζεται στην εσωτερική κάτω γωνία κάθε καθρέπτη. Αυτή η απλή ρύθμιση αυξάνει σημαντικά την ορατότητα, επιτρέποντάς σας να έχετε καλύτερη εικόνα για τα αυτοκίνητα που ακολουθούν.

Ακόμα και με τη σωστή ρύθμιση, όμως, οι νεκρές γωνίες (γνωστές και ως τυφλά σημεία) δεν μπορούν να εξαφανιστούν εντελώς. Πρόκειται για περιοχές γύρω από το όχημα που δεν φαίνονται ούτε από τους πλαϊνούς καθρέπτες ούτε από τον εσωτερικό καθρέπτη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε και να λαμβάνετε υπόψη όταν οδηγείτε.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχήματος λόγω των τυφλών σημείων, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι περιοχές κοιτάζοντας προσεκτικά τους καθρέπτες σας. Επίσης, όταν οδηγείτε, είναι σημαντικό να ρίχνετε μια λοξή ματιά πάνω από τον ώμο σας πριν αλλάξετε λωρίδα, ώστε να επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει όχημα στα αριστερά ή δεξιά σας.

Σημαντική είναι και η σωστή ρύθμιση του μεσαίου καθρέπτη, όπου το κάτω μέρος του πρέπει να “βλέπει” στο πάνω τελείωμα των πίσω καθισμάτων για τη μέγιστη ορατότητα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο οδηγός να μην γεμίζει τον χώρο αποσκευών μέχρι την οροφή, διότι πέρα από τον κίνδυνο να εκσφενδονιστεί ένα αντικείμενο προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ορατότητα προς τα πίσω (μέσω του κεντρικού καθρέπτη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια. Επιπλέον, η υπερβολική φόρτωση του χώρου αποσκευών επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ.

Μια ακόμα βασική συμβουλή είναι η σωστή χρήση των φλας. Πριν εκτελέσετε μια προσπέραση ή αλλαγή λωρίδας, πρέπει να ενεργοποιείτε τα φλας τουλάχιστον 5-10 δευτερόλεπτα νωρίτερα. Έτσι, δίνετε στους άλλους οδηγούς τον απαραίτητο χρόνο να αντιληφθούν την πρόθεσή σας, μειώνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιβατικά αυτοκίνητα και στα οχήματα έως εννέα θέσεων, υποχρεωτικοί είναι μόνο ο αριστερός και ο εσωτερικός καθρέφτης. Η απουσία ενός από τους δύο, σύμφωνα με το άρθρο 81, παράγραφος 26, επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ.

carandmotor.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos