Δημιουργείται Δίκτυο Δήμων για την αποτροπή εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών

Δημιουργείται Δίκτυο Δήμων για την αποτροπή εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών

Ο δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων απηύθυνε πρόσκληση προς τους δήμους της Εύβοιας και τον δήμο της Σκύρου, για τη δημιουργία δικτύου για την αποτροπή εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών στις περιοχές τους.

Μεταξύ άλλων, ο δήμος Ερέτριας έχει ανταποκριθεί θετικά στη σχετική πρόσκληση.

Στην επιστολή του δημάρχου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα, η Εύβοια και η Σκύρος συμβάλλουν με πολύ μεγάλο ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ιδιαίτερα αιολικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Συγκεκριμένα στην Εύβοια και στη Σκύρο, παράγεται αιολική ενέργεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, ενώ η εδαφική κάλυψη των ανωτέρω περιοχών 3.864 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,96% του συνόλου της ελληνικής χερσαίας επικράτειας.

Το ποσοστό αυτό υπέρμετρης και δυσανάλογης συμμετοχής της Εύβοιας και της Σκύρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας από την πράσινη συμφωνία, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε ακύρωση οποιασδήποτε πρότασης νέας αδειοδότησης για παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Εύβοια και τη Σκύρο.

Και αυτό γιατί, η υπερσυγκέντρωση παραγωγής αιολικής ενέργειας στα νησιά, συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και δυσανάλογη προσβολή των παραδοσιακών ασχολιών των κατοίκων, καθώς και προσβολή της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Επιπλέον, δημιουργεί κίνδυνο ενεργειακής ασφαλείας της χώρας.

Εν τούτοις όμως, σύμφωνα με την επιστολή, συνεχίζουν να αδειοδοτούνται για να εγκατασταθούν νέα υπερμεγέθη έργα παραγωγής αιολικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, το δίκτυο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα προχωρά στη λήψη βιώσιμων αποφάσεων για τον τόπο, με ανάδειξη της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής, του φυσικού πλούτου, των παραδοσιακών και ιδιαίτερων δραστηριοτήτων των κατοίκων, καθώς και του τουρισμού.

tornosnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos