KOB Πάρου: Νερό κοινωνικό αγαθό – Όχι εμπόρευμα

18 Σεπτεμβρίου 2024 17:26

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την περασμένη άνοιξη, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε το νόμο για για την δημιουργία ρυθμιστικής αρχής νερού, και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής γίνονται ήδη αντιληπτές στην καθημερινότητα των εργαζόμενων.

Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΔΕΥΑ Πάρου, όπου πριν καν υλοποιηθεί η κατάργηση της ΔΕΥΑΠ και η ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησε η υποχρηματοδότηση. Είναι βέβαιο πως αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού που θα έρθουν να προστεθούν στο βραχνά του πανάκριβου ρεύματος, της ακρίβειας και του μειωμένου λαϊκού εισοδήματος. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα εφαρμογή της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που σημαίνει επιπλέον κόστος για το λαό αλλά και περιορισμό της διάθεσης νερού με μεγάλες επιπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Ως Κ.Κ.Ε. είχαμε αναδείξει από την αρχή την βασική επιδίωξη της κυβέρνησης: μέσω της ενοποίησης των ΔΕΥΑ επιδιώκεται η δημιουργία ενός μεγάλου φορέα με «προβολή» σε μια μεγαλύτερη αγορά, αυτήν της περιφέρειας, όπου σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση θα κάνουν κουμάντο οι επενδυτές.

Οι εξελίξεις οδηγούν με καραμπινάτο τρόπο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού.

Πρόκειται για συνέπεια ενός δρόμου ανάπτυξης στον οποίο ομονοούν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Άλλωστε η ιδιωτικοποίηση υποδομών και υπηρεσιών την τελευταία δεκαετία έχει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, ενώ όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένων του Βελόπουλου και του ΜΕΡΑ25 πιέζουν για την γρήγορη υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. που οδηγούν στα παραπάνω αποτελέσματα για το λαό.

Ευθύνη έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, η προηγούμενη και η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Πάρου, προεξάρχοντος του σημερινού Δημάρχου γιατί προεκλογικά καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και διακινούσαν ψευδή σενάρια περί δήθεν εξαίρεσης της ΔΕΥΑ Πάρου από την εφαρμογή του κυβερνητικού νόμου. Όλοι αυτοί γνώριζαν και γνωρίζουν φυσικά ότι ακόμα και σε περίπτωση εξαίρεσης της ΔΕΥΑΠ από τη συγχώνευση, αφενός αυτή θα είναι προσωρινή και αφετέρου η εμπορευματοποίηση της σταδιακά ή μονομιάς είναι δεδομένη.
Η Κ.Ο.Β. Πάρου-Αντιπάρου του Κ.Κ.Ε. καλεί τον Παριανό λαό σε άμεση οργάνωση των διεκδικήσεων για να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό με φθηνές υπηρεσίες και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του λαού σε αυτό. Να παλέψουμε για την κατάργηση του νομού περί ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου νερού και αστικών αποβλήτων. Αυτός ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται να δοθεί συντονισμένα και μαχητικά από το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ μαζί με τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους γονέων , πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Χρειάζεται να θέσει στο επίκεντρο την αμφισβήτηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού.

Σε αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάρου για μια σειρά συγκεντρώσεων σε όλο το νησί ώστε να ενημερωθούν οι Παριανοί και να συζητηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos