Ρύθμιση-κλειδί ξεμπλοκάρει τις «παγωμένες» και ξεχασμένες μεταβιβάσεις ακινήτων

24 Σεπτεμβρίου 2024 11:40

Ανάσα ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δίνοντας λύσεις σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές που είχαν «παγώσει» επειδή ο πολιτικός μηχανικός μέτρησε διαφορετικά το ακίνητο από ό,τι είναι καταγεγραμμένο στο συμβόλαιο!

Όπως είναι γνωστό, οι διαφορές στα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια σε σχέση με τις μετρήσεις των πολιτικών μηχανικών για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου αποτελούσαν σημαντικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση πολλών μεταβιβάσεων.

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα μονομερών διορθώσεων ιδιοκτησιακών τίτλων και πράξεων σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Διορθώσεις, δηλαδή, που θα μπορούν να γίνονται μονομερώς από τους πολιτικούς μηχανικούς, χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή προηγούμενων ιδιοκτητών, γειτόνων ή διαχειριστών.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις όπου η επιφάνεια του ακινήτου διαφέρει μεταξύ του συμβολαίου και των μετρήσεων του πολιτικού μηχανικού για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, η μεταβίβαση δεν θα εμποδίζεται. Η διαδικασία θα προχωρά με απλή διόρθωση του συμβολαίου από τον πολιτικό μηχανικό. Εάν η απόκλιση μεταξύ της επιφάνειας που αναγράφεται στο συμβόλαιο και της επιφάνειας που μετρήθηκε είναι κάτω του 2%, τότε η μεταβίβαση θα προχωρά άμεσα χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στα συμβόλαια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos