Λαύριο: Το προφίλ των 4 ληστών της χρηματαποστολής – Το επαγγελματικό χτύπημα, η πληροφόρηση και τα «καθαρά» χρήματα

Για τους αναλυτές της Ασφάλειας, η ληστεία της χρηματαποστολής στο Λαύριο, δεν ήταν μια τυχαία δουλειά από μια συμμορία που «χτυπούσε» ψιλικατζιδικα και σούπερ μάρκετ.

Οι δράστες, έψαξαν, «ρώτησαν» και έμαθαν απίστευτες λεπτομέρειες πριν «κλειδώσουν» τον στόχο τους και να στήσουν το χτύπημα στο Λαύριο. Στοιχεία που χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και ειδικές γνώσεις για να αποκτήθουν. Σε τρία από αυτά στέκονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ανέλαβαν να λύσουν το μυστήριο της αρπαγής του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμενη εταιρία σεκιουριτι δεν τηρούσε αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Πώς γνώριζαν οι ληστές ότι τα χρήματα που μεταφέρουν δεν τα τοποθετούν σε ειδικές κασετίνες ασφάλειας, αλλά τα βάζουν σε απλούς σάκους; Γιατί αν τα μετέφεραν σε κασετίνες θα υπήρχε σύστημα αντίδρασης με μπογιά που θα κατέστρεφε τα χαρτονομίσματα τα αν κάποιος προσπαθούσε να τις παραβιάσει.

Επίσης γνώριζαν ότι τα χρήματα είναι «φρέσκα» από τα ταμεία καταστημάτων και συνεπώς «καθαρά». Άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού τους όταν θα ρίξουν στην αγορά όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα λεφτά από τα λύτρα απαγωγών που είναι προσημειωμένα και άμεσα εντοπίζονται. Επίσης το όχημα είχε μια ελαφριά θωράκιση και δεν ήταν τα βαριά φορτηγά που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις.

Τέλος είχαν εικόνα για το δρομολόγιο της συγκεκριμένης χρηματαποστολης. Θα περνούσε από πολλές επιχειρήσεις για να μαζέψει ρευστό πριν φτάσει στο πολυκαταστημα του Λαυρίου.

listeia lavrio

Πώς τα γνώριζαν όλα αυτά οι ληστές με τα καλαζνικοφ; Είχαν κάποια πληροφόρηση από άτομο που γνώριζε όλες αυτές τις λεπτομέρειες; Μέσα από καταθέσεις που παίρνουν οι αστυνομικοί από στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας προσπαθούν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το δεύτερο δεδομένο που προβληματίζει τους αναλυτές είναι η στρατιωτικού τύπου συμπεριφορά των τεσσάρων ληστών. Έδρασαν με προσεκτικές κινήσεις, δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους και χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος να ολοκληρώσουν το χτύπημα χωρίς να αφήσουν πίσω τους το παραμικρό στοιχείο. Ακόμα και το αυτοκίνητο μάρκας Civic που χρησιμοποίησαν δεν το άφησαν πίσω τους στα χέρια των αστυνομικών αλλά το εξαφάνισαν σε πολύ σύντομο χρόνο.

Το προφίλ των δραστών
Ποιοι λοιπόν είναι οι ληστές με τις λευκές φόρμες και τις μάσκες; Οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσα από τα προφίλ σεσημασμένων κακοποιών να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τους δράστες.

Εκτιμούν πως είναι σεσημασμένοι με πρόσβαση με κυκλώματα διακίνησης όπλων, σκληροί και κυρίως εκπαιδευμένοι σε τέτοιου είδους χτυπήματα. Θεωρούν ότι ετοίμαζαν καιρό τη δουλειά και πιθανότατα έκαναν πολλές φορές πρόβα τον τρόπο δράσης τους.

newsit.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos