Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Μπαράζ 112 με εκκενώσεις οικισμών - Πάνω από 200 πυροσβέστες στο σημείο

29 Σεπτεμβρίου 2024 23:25

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 10 χιλιόμετρα - Εκκενώθηκαν χωριά, κάηκε όχημα της πυροσβεστικής
Ολονύχτια η μάχη των Πυροσβεστών και άκρως δύσκολη είναι η κατάσταση με την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από το μεσημέρι στο Ξυλόκαστρο Κοριθνίας στην ευρύτερη περιοχή από τα Ροζενά, με τις φλόγες να έχουν κατακάψει ολοσχερώς Πυροσβεστικό Όχημα. Λόγω των ισχυρών ανέμων, του πυκνού δάσους και του δύσβατου της περιοχή η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου και χωριά σε ένα πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων.

xylokastro
Μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκένωση και τέταρτου οικισμού
Λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ ήχησε ξανά (5ο μήνυμα) το 112 καλώντας τους κατοίκους στο Λουτρό Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Κάτω Λουτρό.

Νωρίτερα εκκενώθηκε μετά από μήνυμα 112 ο οικισμός Μεντουργιάνικα Κορινθίας με τους κατοίκους να καλούνται να απομακρυνθούν προς Δερβένι.

Στις 8:35 το βράδυ εστάλη και άλλο μήνυμα από το 112, για τους κατοίκους των χωριών Ελληνικό και Άνω Λουτρό να παραμένουν σε ετοιμότητα.

«Ενεργοποίηση Δασική πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Ελληνικό και Άνω Λουτρό Κορινθίας Παραμείνετε σε ετοιμότητα».

Είχαν προηγηθεί άλλα δύο μηνύματα για εκκένωση οικισμών. Ειδικότερα, μήνυμα 112 ήχησε προειδοποιώντας τους κατοίκους του Ελληνικού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Κάτω Πιτσά. ενώ λίγο πριν μήνυμα 112 εστάλη, λίγο πριν τις 18:00, στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ζάχολη λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

WhatsApp Image 2024 09 29 at 9

WhatsApp Image 2024 09 29 at 9 1


Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Ζάχολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη, λίγο νωρίτερα, σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατεθύνεται στον οικισμό Πύργο και στη μεγάλη μάχη κατάσβεσης συμμετέχουν 255 πυροσβέστες, με 81 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων εν μέσω θυελλωδών ανέμων.

GYqKVhgWgAAKsKY 52b46
Παράλληλα η Πυροσβεστική ενισχύει συνεχώς τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα , επιχειρούν, 289 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 98 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας.

WhatsApp Image 2024 09 29 at 9 1
Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε δασική έκταση και σε δύσβατο σημείο γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

xilokastro3
«Δύσκολη η νύχτα, το μέτωπο είναι τεράστιο και οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ένταση»

2716769 79fb3
«Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της φωτιάς, στην περιοχή των Ροζενών Ξυλοκάστρου και των γειτονικών κοινοτήτων», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής. Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Γκιολή, «η φωτιά, θέτει σε κίνδυνο, τόσο τις περιουσίες, όσο και το φυσικό περιβάλλον, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εδώ και επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεσή της». «Παράλληλα», συνεχίζει, «οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αλλά και οι εθελοντές δίνουν και αυτοί την δική τους μάχη μαζί με τους πυροσβέστες».

fotia korinthos 2 356b1
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ζητούμε από τους κατοίκους να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε ασφαλή μέρη». Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για σπίτια που μπορεί να έχουν καεί από την φωτιά».


Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποίησε η Πολιτική Προστασία

xilokastro5


Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η Κορινθία ήταν σήμερα σε «πορτοκαλί» συναγερμό για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

dnews.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos