Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο ένοχος κρύβεται στο ποτήρι μας – Τα επικίνδυνα ροφήματα

08 Οκτωβρίου 2024 01:01

Νέα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές για την καρδιαγγειακή υγεία

Αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα μας ροφήματα και μας συντροφεύουν σε διάφορες στιγμές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν τώρα ότι ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε πόσο συχνά καταναλώνουμε καφέ, αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς φρούτων, μιας και νέα ερευνητικά στοιχεία συνδέουν αυτά τα ροφήματα με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ευρήματα προέρχονται από το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό πρόγραμμα INTERSTROKE.

Η ανάλυση των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Galway και το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, που δημοσιεύεται στο Journal of Stroke, περιλάμβανε σχεδόν 27.000 συμμετέχοντες από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 ατόμων που είχαν ήδη υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τόσο τα αναψυκτικά, όσο και τα συσκευασμένα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα συνδέονταν με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα «ένοχα» ροφήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ειδικότερα, ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ανθρακούχων ποτών ημερησίως αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22%. Πολλά προϊόντα χυμών φρούτων, επιπλέον, ιδίως εκείνα που παρασκευάζονται από συμπυκνώματα με πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, συνδέθηκαν με 37% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από ενδοκρανιακή αιμορραγία. Δύο ποτήρια συσκευασμένου χυμού φρούτων την ημέρα συσχετίστηκε, συγκεκριμένα, με τριπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης αυτού του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως στις γυναίκες.

geiamou.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos