e-Parents: Η πλατφόρμα που «καρφώνει» στους γονείς τις κοπάνες των μαθητών

14 Οκτωβρίου 2024 13:29

Το «e-parents» ενημερώνει τους γονείς τι κάνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και για τις απουσίες τους.

Μια από τις καινοτομίες της σχολικής χρονιάς είναι η πλατφόρμα e-Parents που σχεδίασε το Υπουργείο Παιδείας μέσω του οποίου οι γονείς θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο φάκελο του παιδιού τους στο σχολείο και να έχουν σε πρώτο χρόνο ενημέρωση για απουσίες, βαθμολογίες, ποινές ακόμη για...κοπάνες. Ουσιαστικά αποτελεί ένα ψηφιακό δίαυλο άμεσης επικοινωνίας των γονιών με το σχολείο του παιδιού τους είτε Πρωτοβάθμιας είτε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

e-Parents: Πώς θα κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας
Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην Απογευματινή της Κυριακής «η εφαρμογή e-parents, είναι ήδη διαθέσιμη, προσφέροντας ενημέρωση σε γονείς και κηδεμόνες για τις βαθμολογίες των παιδιών τους και για τις ανακοινώσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά θα διευρύνουμε τις λειτουργίες της εφαρμογής, προσθέτοντας νέες δυνατότητες όπως η ενημέρωση για τις απουσίες, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τον περαιτέρω εμπλουτισμό της εφαρμογής ουσιαστικά οι γονείς μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή από την οθόνη του κινητού τους πρόβαση στο σχολικό προφίλ του παιδιού τους και να ξέρουν ποια η πορεία του αλλά και η παρουσία του στην τάξη. Οπότε οι μαθητές πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις κινήσεις τους αλλά και τις κοπάνες καθώς το «μάτι» του e-Parents θα τα καταγράφει όλα και οι γονείς θα έχουν άμεση εποπτεία για τις κινήσεις αλλά και τις αδικαιολόγητες απουσίες τους.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με γνώμονα την απλοποίηση, αλλά και την ψηφιοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς και την κατάργηση των φυσικών εγγράφων.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν online το τετράδιο ύλης κάθε μαθήματος, να σημειώνουν τη διδακτέα ύλη της κάθε ημέρας, αλλά και την πορεία της στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα του ψηφιακού ημερησίου δελτίου φοίτησης (απουσιολόγιο), ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στην προσμέτρηση των απουσιών, αλλά και να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους.

erfarmogi 45e46


Πώς λειτουργεί
Οι γονείς, αφού κατεβάσουν την εφαρµογή εδώ αυθεντικοποιούνται και ταυτοποιούνται σε αυτή µέσω κωδικών TaxisNet. Στη συνέχεια ταυτοποιούν όσα παιδιά έχουν. Για κάθε παιδί µπορούν να προβάλλουν την καρτέλα µαθητή, που περιλαµβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και λειτουργίες, αλλά και να αλληλεπιδρούν µε τον εκπαιδευτικό και γενικότερα µε ανθρώπους από το σχολείο, όταν αυτό ζητείται.

Η μεγάλη αλλαγή στις απουσίες
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος έχουμε επαναφορά διαχωρισμού σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες απουσίες. Βάσει αυτού εφεξής επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες, ενώ μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Ποιες απουσίες θεωρούνται αδικαιολόγητες και δεν μπορούν να σβηστούν
Απουσία μαθητή από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

Απουσία μαθητή από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του., οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές χωρίς όμως να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία υπουργική απόφαση, οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.

Η καθυστερημένη προσέλευση μαθητή μετά την είσοδο του εκπαιδευτικού εντός της αίθουσας θεωρείται απουσία.

Παράλληλα και αυτονόητα δεν δικαιολογούνται οι κοπάνες (ωριαίες απουσίες) των μαθητών από την τάξη όπως και οι αποβολές (ωριαία, πενθήμερη, τριήμερη) που τυχόν επιβάλλεται στους μαθητές από τους καθηγητές για λόγους που άπτονται συμπεριφορών που δεν συνάδουν με το πνεύμα του σχολείου.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ

dnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos