Οι νέες αλλαγές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη ανοίγουν την πόρτα εισόδου στον Εξωδικαστικό για 8 στους 10 κόκκινους δανειολήπτες. Και μέχρι τον Μάιο ξεκινούν οι αιτήσεις με καινούριους όρους, ακόμα και για όσους είχαν ήδη δοκιμάσει να προστατευτούν μέσω Εξωδικαστικού, αλλά αποκλείστηκαν λόγω υψηλού εισοδήματος, καταθέσεων στις τράπεζες ή ακίνητης περιουσίας.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν διπλάσια οικονομική περίμετρο για αυτόματες ρυθμίσεις χρεών που θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τράπεζες και funds. Εντάσσονται πλέον και οικογένειες με εισοδήματα έως και 42.000 ευρώ τον χρόνο (δηλαδή πάνω και από 3.000 ευρώ τον μήνα καθαρά), αναλόγως και με τον αριθμό των μελών ή των παιδιών τους. Το όριο των μη εξυπηρετούμενων οφειλών ανεβαίνει στα 300.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό αθροίζονται τα χρέη σε καθυστέρηση προς χρηματοπιστωτικούς φορείς μαζί με τους τόκους, αλλά χωρίς να προσμετρώνται τυχόν άλλες ενήμερες οφειλές, ούτε χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία και Ταμεία), καθιστώντας δυνατή την ένταξη και για σημαντικά υψηλότερα υπόλοιπα που υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ. Για όσους πληρούν τα νέα κριτήρια, η ρύθμιση θα κλειδώνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αν και τα όρια διπλασιάζονται, εν τούτοις το πλήθος των εν δυνάμει δικαιούχων δεκαπλασιάζεται! Με τα υφιστάμενα κριτήρια καλύπτονται αυτομάτως έως τώρα οι οικονομικά ευάλωτοι, αλλά έμενε εκτός νυμφώνος το 93% των αιτούντων με μεσαίες οφειλές και εισοδήματα.