300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας και fast track προσλήψεις – Τι προβλέπει η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

05 Μαϊος 2025 15:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
Εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας και fast track προσλήψεις – Τι προβλέπει η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

test2

test2

Mε άξονα τη νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και αποχώρησης, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει εντός του καλοκαιριού νομοσχέδιο με στόχο να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, έχοντας όμως και τη συναίνεση των εργαζομένων, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Η δεύτερη νομοθετική παρέμβαση που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο μετά το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θα αφορά αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις.

1) Νομοσχέδιο για fast track προσλήψεις και εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Εβδομαδιαία εργασία: Προωθείται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι εργοδότες θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας διατηρώντας τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες ημέρες. Σήμερα, η δυνατότητα διευθέτησης είναι σε 6μηνιαία ή ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η διάταξη θα τονίζει την υποχρεωτική συναίνεση των εργαζομένων για να συμβεί η όποια μετατροπή στο ωράριο απασχόλησης.

Περιορισμός γραφειοκρατίας σε προσλήψεις – απολύσεις: Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εργάνη ΙΙ θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι προσλήψεις, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάτι αντίστοιχο και για τις απολύσεις. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία σε επιχειρήσεων σε ειδικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση ή το catering, που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για προσθήκη εργαζομένων σε μέρες και ώρες που δεν μπορεί επίσημα να καταγραφεί μια πρόσληψη (πχ Σάββατο). Εφεξής κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, με μεγαλύτερη ταχύτητα ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό με μήνυμα το οποίο θα πρέπει α κάνει αποδεκτό ο υποψήφιος εργαζόμενος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθεί μια πιο απλή σύμβαση με τους στοιχειώδεις όρους ώστε να τρέξει γρήγορα η διαδικασία.

Παράλληλα, θα προβλέπεται και σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποδοχή μιας οικειοθελούς αποχώρησης, διαδικασία που σήμερα διαρκεί 10 ημέρες.

Επίσης θα καταργηθούν έγγραφα και βιβλία με τους πίνακες προσωπικού και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Ελαστικές μορφές απασχόλησης: Στο πλαίσιο της απλοποίησης θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (έξι μήνες), της παράλληλης απασχόλησης (έως 13 ώρες ημερησίως σε περισσότερους του ενός, εργοδότες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης.

Συλλογικές συμβάσεις: Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά το συλλογικό εργατικό δίκαιο με στόχο την παρότρυνση για την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί.

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους είναι:

Ενδομιλικές συμβάσεις: Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει και να θεσμοθετηθεί η νέα πραγματικότητα καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στους ομίλους εταιρίες με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο (για παράδειγμα σε ένα τραπεζικό όμιλο εντάσσεται ασφαλιστική εταιρεία και εταιρία leasing αυτοκινήτων). Επομένως πρέπει να ξεκαθαριστεί νομικά πως θα υπογράφονται διαφορετικές συμβάσεις οι οποίες θα λειτουργούν για ένα μέρος μιας επιχείρησης και όχι για το σύνολό της.

Αυξήσεις μέσω Συμβάσεων: Υπάρχει και σήμερα το δικαίωμα, εντός μιας ΣΣΕ, να ορίζεται πως αν μια επιχείρηση είναι ζημιογόνος να εξαιρείται των όποιων αυξήσεων έχουν συμφωνηθεί, ευρύτερα για έναν κλάδο. Με τη διάταξη που προωθείται θα οριοθετηθούν σαφέστερα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι όποιες «ρήτρες ευελιξίας» για μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ώστε να μην δοθούν οι αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί. Θα υπάρξουν δηλαδή αναφορές στα πεδία της παραγωγικότητας, της πορείας της οικονομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Επέκταση συμβάσεων: Η γνωστή ρήτρα για το 50% + 1 των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πρέπει να καλύπτονται από μια τέτοια σύμβαση, ώστε να καταστεί ως «γενικώς υποχρεωτική». Η ύπαρξη Μητρώου καταγραφής επιχειρήσεων και εργαζομένων, διαπιστώνεται μετά από τέσσερα έτη εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ότι δεν είναι λειτουργική. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την επέκταση μιας σύμβασης. Αυτή ακριβώς η διάταξη, αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο εύκολο να υπογράφονται συμβάσεις και να μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο ενός κλάδου.

protothema.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Άγνωστα πράγματα για τα τόσο έξυπνα αλλά παρεξηγημένα περιστέρια
  • Η νέα σημαντική αλλαγή που έρχεται σε όλα τα «έξυπνα» τηλέφωνα από τις 25 Ιουνίου
  • ΑΑΔΕ: Καλοκαίρι με drones, μυστικούς ελέγχους και «τουρίστες-εφοριακούς» για να πιαστούν στα πράσα οι φοροφυγάδες
  • Χάρις Αλεξίου στην κηδεία του Αχιλλέα Θεοφίλου: «Αγαπηθήκαμε, παντρευτήκαμε, αποκτήσαμε έναν γιο» – «Ήταν η ζωή μου», είπε ο Γιάννης Πάριος (Βίντεο)
  • Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Data Link Services (DLS)
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 7 περιοχές της χώρας – Και προγεννητικός έλεγχος χωρίς κόστος σε 4.700 εγκύους
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Νεκρός σε προχωρημένη σήψη βρέ...
Καιρός: Έρχονται 30άρια και σκ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θ...

24 Μαϊος 2025
Σύλληψη ημεδαπού για κακομεταχείριση ζώων στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για κακομεταχείρισ...

22 Μαϊος 2025
Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δέκα κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2025

Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δ...

20 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Final Four 2025, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 97-93: Νίκη γοήτρου πριν από τους τελικούς

Final Four 2025, Ολυμπιακός – Παναθ...

25 Μαϊος 2025
Υποχρεωτική θα είναι η πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας - Δείτε γιατί

Υποχρεωτική θα είναι η πληρωμή ενοι...

25 Μαϊος 2025
Αγώνας επιβίωσης στη Γάζα: Μάχη για να βρουν φαγητό και νερό οι Παλαιστίνιοι, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα (βίντεο)

Αγώνας επιβίωσης στη Γάζα: Μάχη για...

25 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ