Όπως σημειώνεται στη νέα έκδοση της έκθεσης της ελβετικής τράπεζας για τον παγκόσμιο πλούτο (UBS Global Wealth Report 2025), η αύξηση αυτή αφορά τόσο τον μέσο όσο και τον διάμεσο πλούτο, γεγονός που δείχνει ότι η ανοδική τάση κατανέμεται ευρύτερα σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση του διάμεσου πλούτου ξεπέρασε εκείνη του μέσου όρου, υποδηλώνοντας ότι τα μεσαία εισοδήματα ενίσχυσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία ταχύτερα από τα ανώτερα οικονομικά στρώματα.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος του πλούτου από την αρχή της δεκαετίας. Στην Πορτογαλία, ο μέσος πλούτος έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10%, ενώ η διάμεση αύξηση ξεπερνά το 25%. Παρόμοια ανοδική τάση παρατηρείται και στην Ελλάδα, όπου σημαντικό τμήμα του πληθυσμού είδε ουσιαστική ενίσχυση των περιουσιακών του στοιχείων μέσα στην τελευταία διετία.
Στην Ελλάδα, ο πλούτος παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος με τα ακίνητα και τη γη. Τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία (κατοικίες και γη) αποτελούν περίπου το 75% του ακαθάριστου πλούτου των νοικοκυριών, ενώ τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (μετρητά, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.) φτάνουν μόλις στο 35,2%, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το χρέος των νοικοκυριών κινείται γύρω στο 10% στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ στην Ισπανία παραμένει κάτω από 8%.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 80.000 εκατομμυριούχοι σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, έναντι 175.000 στην Πορτογαλία και άνω του 1,2 εκατομμυρίων στην Ισπανία.
Το επόμενο μεγάλο κύμα πλούτου για τις τρεις χώρες αναμένεται να προέλθει από τις μεταβιβάσεις περιουσίας μεταξύ γενεών τις επόμενες δεκαετίες. Στην Ελλάδα, οι συνολικές μεταβιβάσεις (από γονείς σε παιδιά αλλά και μεταξύ συζύγων) εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως και το 40% του συνολικού εθνικού πλούτου, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας (26%) και της Ισπανίας (17%).
Η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου επιταχύνθηκε το 2024
Το 2024, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 4,6% μετά από αύξηση 4,2% το 2023, διατηρώντας μια σταθερή ανοδική τάση. Η ταχύτητα ανάπτυξης ήταν κάθε άλλο παρά ομοιόμορφη, έκλινε σε μεγάλο βαθμό προς τη Βόρεια Αμερική, με την Αμερική συνολικά να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, άνω του 11%. Το σταθερό δολάριο ΗΠΑ και οι ισχυρές χρηματοπιστωτικές αγορές συνέβαλαν καθοριστικά στην εν λόγω ανάπτυξη.
Τόσο η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC), όσο και η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) έχασαν έδαφος, με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 3% και κάτω του 0,5% αντίστοιχα.
Η 16η έκδοση της έκθεσης της UBS για τον παγκόσμιο πλούτο επισημαίνει τα ακόλουθα περιφερειακά και δημογραφικά θέματα:
- Οι ενήλικες στη Βόρεια Αμερική ήταν οι πλουσιότεροι κατά μέσο όρο (593.347 δολάρια) το 2024, ακολουθούμενοι από την Ωκεανία (496.696 δολάρια) και τη Δυτική Ευρώπη (287.688 δολάρια).
- Ωστόσο, με μονάδα μέτρησης τα δολάρια ΗΠΑ, σε πραγματικούς όρους, πάνω από τις μισές από τις 56 αγορές του δείγματος όχι μόνο δεν συμμετείχαν πέρυσι στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά είδαν μάλιστα τον μέσο πλούτο τους ανά ενήλικα να μειώνεται.
- Παρόλα αυτά, η Ελβετία συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα σε επίπεδο μεμονωμένης αγοράς, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), το Χονγκ Κονγκ (SAR) και το Λουξεμβούργο.
- Η Δανία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Κροατία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον μέσο πλούτο, όλες με διψήφιους ρυθμούς αύξησης (όταν μετρώνται σε τοπικά νομίσματα).
- Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,2% το 2024, σημειώνοντας αύξηση άνω των 684.000 ατόμων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις ΗΠΑ να προσθέτουν πάνω από 379.000 νέους εκατομμυριούχους. Αυτό σημαίνει πάνω από 1.000 την ημέρα.
- Οι ΗΠΑ, η ηπειρωτική Κίνα και η Γαλλία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκατομμυριούχων.
- Τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε μια αξιοσημείωτη και σταθερή αύξηση του πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο συνολικά, όσο και ανά κύρια περιοχή ξεχωριστά. Ο συνολικός πλούτος έχει αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% από το 2000.
- Την τρέχουσα δεκαετία, η ζώνη πλούτου κάτω από 10.000 δολάρια ΗΠΑ έπαψε να είναι η πιο πολυπληθής στο δείγμα, καθώς την ξεπέρασε η επόμενη υψηλότερη ζώνη μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων ΗΠΑ.
- Κατά την επόμενη πενταετία, οι προβλέψεις της έκθεσης για τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα δείχνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Η επέκταση αυτή θα καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και από την ευρύτερη Κίνα, τη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία.