Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι βλέπει ακριβώς τα ίδια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όπως έβλεπε σε μια μεγάλη επιδημία πριν από δύο δεκαετίες και θέλει να αποτρέψει την επανάληψη. Η τσικουνγκούνια είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια προκαλώντας πυρετό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος συχνά είναι εξουθενωτικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος.
«Η τσικουνγκούνια δεν είναι μια ασθένεια που είναι ευρέως γνωστή, αλλά έχει εντοπιστεί και μεταδοθεί σε 119 χώρες παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο 5,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Νταϊάνα Ρόχας Άλβαρεζ του ΠΟΥ.
Υπενθύμισε πώς από το 2004 έως το 2005, μια μεγάλη επιδημία τσικουνγκούνια σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό, πλήττοντας μικρά νησιωτικά εδάφη προτού εξαπλωθεί παγκοσμίως και επηρεάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
«Σήμερα, ο ΠΟΥ βλέπει το ίδιο μοτίβο να αναδύεται καθώς από τις αρχές του 2025, τα νησιά Ρεϋνιόν, Μαγιότ και ο Μαυρίκιος έχουν αναφέρει σημαντικά κρούσματα τσικουνγκούνια. Το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ρεϋνιόν εκτιμάται ότι έχει ήδη μολυνθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Τα συμπτώματα της chikungunya είναι παρόμοια με αυτά του δάγκειου πυρετού και της νόσου του ιού Zika, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ρόχας Άλβαρεζ είπε ότι όπως και πριν από 20 χρόνια, ο ιός εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της περιοχής, όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα.
«Επιδημική μετάδοση συμβαίνει επίσης στη νότια Ασία», πρόσθεσε.
Στην Ευρώπη, έχουν επίσης αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία συνδέονται με την επιδημία στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Τοπική μετάδοση έχει αναφερθεί στη Γαλλία και ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία.
«Επειδή αυτά τα πρότυπα μετάδοσης παρατηρήθηκαν κατά την έξαρση της νόσου από το 2004 και μετά, ο ΠΟΥ ζητά επείγουσα δράση για να αποτραπεί η επανάληψη της ιστορίας», δήλωσε η Ρόχας Άλβαρεζ.
Σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν λιγότερο από 1%, «αλλά όταν αρχίσετε να μετράτε εκατομμύρια κρούσματα, αυτό το 1% μπορεί να σημαίνει χιλιάδες θανάτους».
«Σημαίνουμε νωρίς συναγερμό, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προετοιμαστούν έγκαιρα, για να αποφύγουν πολύ μεγάλες επιδημίες».
Η Ρόχας Άλβαρεζ εξήγησε ότι σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, ο ιός μπορεί να προκαλέσει γρήγορα σημαντικές επιδημίες, επηρεάζοντας έως και τα 3/4 του πληθυσμού.
Ο ιός Chikungunya μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, συνηθέστερα των Aedes aegypti και Aedes albopictus.
Το τελευταίο, το οποίο είναι γνωστό ως κουνούπι τίγρης, κινείται βορειότερα καθώς ο κόσμος θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Τα κουνούπια δαγκώνουν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστη δραστηριότητα συχνά νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
Ο ΠΟΥ προτρέπει τους ανθρώπους να προστατεύσουν τον εαυτό τους λαμβάνοντας μέτρα, όπως είναι η χρήση απωθητικών κουνουπιών και να μην αφήνουν το νερό να λιμνάζει σε σημεία όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια.