300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα για τους αγρότες μέχρι τον Απρίλιο του 2028 - Ειδική εφαρμογή για το μειωμένο πετρέλαιο στην αντλία (Βίντεο)

07 Ιανουαρίου 2026 17:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα για τους αγρότες μέχρι τον Απρίλιο του 2028 - Ειδική εφαρμογή για το μειωμένο πετρέλαιο στην αντλία (Βίντεο)

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Η μειωμένη τιμή στο ρεύμα αφορά όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εφαρμογή Agro-Verify για barcode σε όλα τα ελληνικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι - €3 δισ. σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα - Νέο Ταμείο με δανειοδοτήσεις και ενισχύσεις 350 εκατ. ευρώ

{https://exchange.glomex.com/video/v-dfiawr6611jd?integrationId=eexbs17m2ojdwi7}

{https://exchange.glomex.com/video/v-dfi9xkq9gbyh?integrationId=eexbs17m2ojdwi7}

{https://exchange.glomex.com/video/v-dfibmhkxh07d?integrationId=eexbs17m2ojdwi7}

{https://exchange.glomex.com/video/v-dfibne11rmw9?integrationId=eexbs17m2ojdwi7}

Ένα εκτεταμένο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παρουσίασε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κυβέρνηση, με αιχμή τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους αγρότες, την αναδιανομή αδιάθετων κοινοτικών πόρων, τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις.

Κεντρικό σημείο του πακέτου αποτελεί το αγροτικό ρεύμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, μέσω της ΔΕΗ, επεκτείνεται από την 1η Απριλίου 2026 και για δύο ακόμη έτη το τιμολόγιο ΓΑΙΑ με σταθερή τιμή, ενώ για τους αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή μειώνεται στα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, πρόκειται για τη χαμηλότερη δυνατή τιμή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει σύστημα εγγυημένων τιμών στο αγροτικό ρεύμα, χωρίς να εγείρονται ζητήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι όλοι οι νέοι αγρότες αποκτούν δικαίωμα ένταξης στο ΓΑΙΑ, ενώ σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων παραγωγών έχει ήδη ενταχθεί.

Ειδική εφαρμογή για τη μειωμένη τιμή πετρελαίου στην αντλία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου στην αντλία είπε ότι κάθε αγρότης θα κατεβάσει στο κινητό του τη νέα εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέσω του myDATA app – η εφαρμογή θα παράγει ένα κωδικό QR που ο αγρότης θα δίνει στο πρατήριο.

Μέσω διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ, συνέχισε ο υφυπουργός, ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ότι ο πελάτης είναι αγρότης, δικαιούχος έκπτωσης, ότι το προϊόν είναι diesel κίνησης και ότι υπάρχει επαρκές υπόλοιπο έκπτωσης. Τόνισε ότι έκπτωση δίνεται «στην αντλία», με την έκδοση του τιμολογίου (στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο κωδικός QR). Εξήγησε ότι για τους πρατηριούχους, θα αναπτυχθεί ειδική διαδικασία συμψηφισμού/επιστροφής του ΕΦΚ σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.

Τις ανακοινώσεις έκαναν από κοινού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Σημαντικό σκέλος των παρεμβάσεων αφορά στην αναδιανομή αδιάθετων πόρων της βασικής ενίσχυσης. Όπως ανακοινώθηκε, περίπου 160 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα περισσέψουν δεν θα επιστραφούν στις Βρυξέλλες, αλλά θα διανεμηθούν στους αγρότες. Από το ποσό αυτό, 80 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς μέσω οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η σχετική ζήτηση, ενώ εξετάζεται και η ένταξη των παραγωγών μηδικής, των οποίων η εμπορία επλήγη από τα μέτρα βιοασφάλειας λόγω ευλογιάς. Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους, με 40 εκατ. ευρώ να αφορούν επιπρόσθετη βασική ενίσχυση και 40 εκατ. ευρώ οικολογικά σχήματα. Οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων προγραμματίζονται για το δεύτερο τρίμηνο, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν ουσιαστικές αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η αποζημίωση για ασφαλισμένες ζημιές αυξάνεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας από 80% που ισχύει σήμερα, χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Εισάγεται επίσης νέο σύστημα παρακράτησης της εισφοράς από τη βασική ενίσχυση σε δύο στάδια, από τα τέλη του 2026, ώστε να διασφαλίζεται η καθολική ασφάλιση γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ανώτατο όριο αποζημίωσης στις 200.000 ευρώ από 70.000 ευρώ, ενώ, όπως διευκρινίστηκε, ανοίγει και διάλογος με τους φορείς του αγροτικού χώρου για περαιτέρω τροποποιήσεις σε δεύτερη φάση.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την παρουσίαση της κυβέρνησης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις επενδύσεις, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η συνολική επενδυτική κινητοποίηση στον πρωτογενή τομέα θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν ή ολοκληρώνονται προσκλήσεις για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό θερμοκηπίων, τα Σχέδια Βελτίωσης για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το πρόγραμμα Νέων Γεωργών με καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης στους ενταγμένους, καθώς και δράσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις αρόσιμες καλλιέργειες. Παράλληλα, προωθούνται επενδύσεις στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στη σύσταση συλλογικών σχημάτων, στην καινοτομία μέσω επιχειρησιακών ομάδων, στα τοπικά προγράμματα LEADER, αλλά και σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι τίθεται σε εφαρμογή το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η αρχική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια του αρχικά προγραμματισμένου προϋπολογισμού, ενώ με τη μόχλευση η συνολική χρηματοδοτική δυνατότητα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνουν εγγυήσεις για επενδυτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, μικρά δάνεια με άτοκη συμμετοχή και επιδότηση επιτοκίου, καθώς και ένα καινοτόμο εργαλείο αποκλειστικά για νέους γεωργούς, που συνδυάζει δάνειο με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τεχνική υποστήριξη.

Εθνικό σύστημα ιχνηλάτησης με barcode για τα ελληνικά προϊόντα

Την εφαρμογή ενός καινοτόμου Εθνικού Συστήματος Ιχνηλάτησης για τα ελληνικά προϊόντα περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αποτυπώνεται με σαφήνεια τι συμβαίνει στην αγορά και ποια είναι η πραγματική προέλευση των προϊόντων.

Όπως ανέφερε, σήμερα η προέλευση δεν αναγράφεται με τρόπο ξεκάθαρο, γεγονός που δυσκολεύει τόσο τον έλεγχο όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό, εισάγεται κωδικοποίηση ώστε κάθε ελληνικό προϊόν να διαθέτει μοναδικό barcode, το οποίο θα το ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή «από το χωράφι στο ράφι». Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόσα προϊόντα στα ράφια είναι ελληνικά και πόσα φέρουν εισαγόμενο barcode.

Χατζηδάκης: Έχουμε ικανοποιήσει ήδη 20 από τα 27 αιτήματα των αγροτοσυνδικαλιστών

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ξεκινήσει την συνέντευξη Τύπου κάνοντας μία αναδρομή του αγροτικού ζητήματος μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις πληρωμές, και τα αιτήματα των αγροτοσυνδικαλιστών όπως η μη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το αγροτικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο, σημειώνει πως η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπογράμμισε ότι οι πληρωμές προς τους αγρότες το 2025 φτάνουν τα 3,82 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε 237 εκατ. ευρώ της βασικής εισοδηματικής στήριξης δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα λόγω μη ενεργοποίησης δικαιωμάτων και εκκρεμών ελέγχων. «Εκτιμάται ότι μετά τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων και την ολοκλήρωση των ενστάσεων, το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί στα 160 εκατ. ευρώ».

«Οι αγρότες μας θα παίρνουν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτά τα χρήματα θα κατανέμονται με δικαιότερο τρόπο προς όφελος των πραγματικών παραγωγών», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως θα διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις όσων έπαιρναν επιδοτήσεις χωρίς να τα δικαιούνται.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι είχαν κατατεθεί 27 διαφορετικά αιτήματα από αγροτοσυνδικαλιστές, στα οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη απαντήσει. Επανέλαβε πως 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί, ενώ 4 είναι υπό επεξεργασία.

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πληρωμές 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες αλλά και ανακτήσεις 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών
  • Δεσμεύονται οι λογαριασμοί 12 αγροτών για παράνομες επιδοτήσεις - Ανάμεσά τους αγροτοσυνδικαλιστής
  • Προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες για το ραντεβού με τον Μητσοτάκη
  • Μητσοτάκης για την επίσημη ένταξη της πρώτης φρεγάτας Belharra στο Πολεμικό μας Ναυτικό και τον διάλογο με τους αγρότες
  • Τη Δευτέρα το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες- Αποχωρούν τα τρακτέρ από Δευτέρα στα Πράσινα Φανάρια (βίντεο)
  • Γκρίζα σύννεφα φέρνει η Mercosur - Μήπως πρόκειται για θετική εξέλιξη για τους έλληνες αγρότες;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Διεγράφη ο Φαραντούρης από την...
Κυβερνητικές πηγές σε αγρότες:... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Αναβαθμίζονται 21 λιμάνια: Κατάπολα Αμοργού, Αιγιάλη Αμοργού, Φολέγανδρος μέσα σε αυτά

Αναβαθμίζονται 21 λιμάνια: Κατάπολα...

23 Ιανουαρίου 2026
Πάρος: Ανεξαρτητοποιήθηκε κοινοτική σύμβουλος (Βίντεο)

Πάρος: Ανεξαρτητοποιήθηκε κοινοτική...

23 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Πάρου: Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Σειρήνων Αναγγελιών και Έγκαιρης Ειδοποίησης για την Πολιτική Προστασία

Δήμος Πάρου: Εγκατάσταση Ηλεκτρονικ...

22 Ιανουαρίου 2026

Τελευταία Νέα

ΠΑΟΚ: Συγκίνησε με τα λόγια αγάπης για τη βαριά απώλεια ο Γιάννης Παπαστεφανάκης (βίντεο)

ΠΑΟΚ: Συγκίνησε με τα λόγια αγάπης...

28 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Τήνου: Θωρακίζει ψηφιακά την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω του Πιλοτικού Προγράμματος Ψηφιακής Ενδυνάμωσης

Δήμος Τήνου: Θωρακίζει ψηφιακά την...

28 Ιανουαρίου 2026
Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και τα δύο στελέχη της Βιολάντα μέχρι να συμπληρωθεί η δικογραφία

Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και τα δύο σ...

28 Ιανουαρίου 2026

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ