Η Αθήνα είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα αποπληρώσει έως το 2031 τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν από χώρες της Ευρωζώνης το 2010 στο πλαίσιο του του Προγράμματος Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) — του πρώτου από τα τρία πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους περίπου 289 δισ. ευρώ — 10 χρόνια πριν από τη λήξη τους, με ετήσιες δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος αποπλήρωσε μια μεγαλύτερη δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 19,5 δισ. ευρώ.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη του ευρώ στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2009-2018, καθώς είχε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το χρέος της έχει πλέον συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 60 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 145,9% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ αναμένεται να πέσει κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας, στο 136,8% του ΑΕΠ φέτος.
«Είναι πολύ πιθανό να αποπληρώσουμε πλήρως τα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης έως το 2030 ή ακόμη και έως το 2029, αντί για το 2031», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την αποπληρωμή το 2029-2030, προσθέτοντας ότι, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι πρόωρες αποπληρωμές θα επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια.
Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημόσια οικονομικά και τα ταμειακά αποθέματα ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ, χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχουν δώσει στην κυβέρνηση περιθώριο να προβεί σε μεγαλύτερες πρόωρες αποπληρωμές.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η χώρα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ φέτος, σχεδόν διπλάσιο από την αρχική της πρόβλεψη.
Ο πρώτος αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον 5,1 δισ. ευρώ το 2027 και ότι ελπίζει σε αναβάθμιση των πιστοληπτικών της αξιολογήσεων μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. Οι S&P, Fitch και DBRS Morningstar αξιολογούν πλέον το χρέος της Ελλάδας με «BBB», ενώ η Moody’s το αξιολογεί με «Baa3».
Η Ελλάδα, η οποία ήδη δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία και τη Γαλλία, σχεδιάζει να δανειστεί 7 έως 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός 10ετούς ομολόγου και επαναδιαπραγματεύσεων υφιστάμενων ομολόγων.






Newsroom (1)



