Μαξίμου: Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία αύριο στο Eurogroup

15 Φεβρουαρίου 2015 20:27

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα».
Μαξίμου: Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία αύριο στο Eurogroup

 

Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επειδή ο ρόλος των επιτροπών ήταν αυτός και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το έργο των τεχνικών κλιμακίων και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup είναι οι εξής:

1. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

2. Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις - όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας. Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ' όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων.

3. Η «συμφωνία - γέφυρα» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Συνεπώς η «συμφωνία - γέφυρα» δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιό μας.

4. Η καταπολέμηση φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση. Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών -όχι κατ' ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής / διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και, όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος, είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!

5. Στο αυριανό Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

6. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup - κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη.

7. Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

8. Τέλος οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν, για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας.

9. Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos