Πληθαίνουν τα νέφη στο «κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».........

22 Φεβρουαρίου 2015 21:47

Ανάμεσα από συμπληγάδες πορεύονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση, που καλούνται να αποκρούσουν ταυτόχρονες πιέσεις από την πλευρά των εταίρων και δανειστών, που επιθυμούν να ενσωματώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεσμεύσεις στην όποια συμφωνία και, ταυτόχρονα, να ικανοποιήσουν το επίμονο αίτημα κομματικών στελεχών «ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις».

 

Ενδεικτική των αμφίρροπων δυνάμεων που ασκούνται είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, προχθές, Παρασκευή, κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη δραματικές διεργασίες για το έκτακτο Eurogroup, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα και ουσιαστικά μονομερώς στην κατάθεση των νομοσχεδίων που έχει εξαγγείλει.

«Μακάρι να εισακουγόμουν σε όσα λέω», είχε δηλώσει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης την περασμένη Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, διατυπώνοντας έμμεση μομφή για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα.

Το τελευταίο διάστημα, τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου πυκνώνουν και η δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται μπορεί για την ώρα να εκτονώνεται σε εσωκομματικές ζυμώσεις στα αρμόδια όργανα και σε ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις, είναι, ωστόσο, πασιφανές ότι η διαχείρισή της καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Στελέχη όπως οι Αλέκος Καλύβης, Στάθης Λεουτσάκος, Βασίλης Πριμικύρης, Αντώνης Νταβανέλος, Ρούντι Ρινάλντι, αλλά και ο Αλέξης Μητρόπουλος διατύπωσαν, στις τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, τη διαφωνία τους με μια σειρά από κυβερνητικούς χειρισμούς. Παράλληλα, με επιμονή ζητούν να έχει το κόμμα λόγο στις κυβερνητικές αποφάσεις, να μην έρχονται, όπως πιστεύουν, προ τετελεσμένων. Οι διαφωνίες πηγαίνουν ακόμη και στην απόφαση για σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για την οποία ο κ. Νταβανέλος έγραψε ότι αποτελεί «μονομερή ηγετική επιλογή για την οποία εκφράσαμε την αντίθεσή μας».

Οι ενιστάμενοι αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα και διεκδικούν να έχουν λόγο τα κομματικά όργανα, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή στις αποφάσεις και στον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι από τις εκλογές και μετά ο κ. Τσίπρας δεν έχει βρεθεί σε κάποιο κομματικό όργανο, οι ενστάσεις για τους χειρισμούς του έφθασαν μέχρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες από τη «λαφαζανική» πτέρυγα για την «παρείσφρηση» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα της κ. Ελενας Παναρίτη. Δεν είναι η μόνη περίπτωση στην οποία επικεντρώνονται τα βέλη, καθώς διαπιστώνεται ότι και για τη στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και για μια σειρά από θέσεις στον κρατικό μηχανισμό επελέγησαν πρόσωπα που θεωρείται ότι εκφράζουν στροφή προς το κέντρο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πήρε μια γεύση για τον αναβρασμό στο εσωτερικό του κόμματος κατά την κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας, ενώπιον των οποίων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Εκεί ετέθη επιτακτικά ζήτημα τετελεσμένων, καθώς δεν συζητήθηκε η επιλογή υποψηφίου στα όργανα. Ως δεύτερο κρούσμα τετελεσμένου συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, την περασμένη Πέμπτη, η επιστολή της κυβέρνησης προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ με το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Οι ενιστάμενοι είδαν, πίσω από αμφίσημες διατυπώσεις, σαφείς υποχωρήσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Κι ενώ το αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής τίθεται όλο και πιο επιτακτικά, έσπευσαν να δαμηνύσουν προς τον κ. Τσίπρα ότι «τα θραύσματα αφήνουν πληγές», όπου ως «θραύσμα» προσδιορίζουν την αποχή από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της βουλευτού Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννας Γαϊτάνη. Η αποφυγή μιας «μάχης» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η διακινδύνευση ενός σοβαρού πλήγματος στο γόητρό του από μια κοινοβουλευτική ήττα διαδραμάτισαν, άλλωστε, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα να μην προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς γνωρίζει ότι έχει μπροστά του μια μεγάλη μάχη. Θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του για την όποια συμφωνία με τους εταίρους, καθώς είναι βέβαιο ότι σε αυτή θα πρέπει να ενσωματωθούν υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Οι «κόκκινες γραμμές», που για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν πρέπει να παραβιασθούν επ' ουδενί, με μοναδική άλλη επιλογή τη ρήξη, ήδη άρχισαν να μετακινούνται από την αρχή των διαπραγματεύσεων και δεν πέρασε απαρατήρητο από το εσωκομματικό ακροατήριο ότι αιτήματα όπως η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους σταμάτησαν να διατυπώνονται. Τον τελικό λόγο, ωστόσο, σε οποιαδήποτε συμφωνία θα έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και, κατ' επέκτασιν το κόμμα, με τον κ. Νταβανέλο να προειδοποιεί ότι «ο παράγοντας "κόμμα ΣΥΡΙΖΑ" δεν θα ήταν φρόνιμο να υποτιμηθεί από κανέναν».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos