×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Βαρουφάκης: «Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε άνευ σημασίας αγαθό»

27 Φεβρουαρίου 2015 12:03

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα είναι το πρώτο που θα φέρει προς ψήφιση, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Αντ1).


Ο κ. Βαρουφάκης προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

 

Σε ο,τι αφορά το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα» δήλωσε κι όταν ρωτήθηκε πού θα αυξηθεί, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στην Ευρωομάδα (Eurogroup), ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του -που δεν κατονόμασε- ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα παίρναγε από τα Κοινοβούλια. Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει απο την Ευρωζώνη και υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του και εκτίμησε ότι οι εταίροι "δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ".

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία από τον Γ. Μηλιό, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως στεναχωριέται «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μ. Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.

Σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι πρόγραμμα τετραετίας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ανακούφισης πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos