×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Τσίπρας: Συμφωνία στο Eurogroup το ταχύτερο δυνατόν

20 Μαρτίου 2015 18:47

Το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους να κατατεθεί η λίστα ελληνικών μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατόν και να συγκληθεί Eurogroup, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τόσο στην Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην επταμερή συνάντηση που ακολούθησε, «βάλαμε στο τραπέζι και προστατεύσαμε την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες την συμφωνία με τους εταίρους, ενώ στάθηκε σε τρία βασικά σημεία, τα οποία, όπως είπε προκύπτουν από την «ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας»:

Πρώτον, το γεγονός ότι «δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, κάτι δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα».

Δεύτερον, ότι «κατέστη σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για την συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων», καθώς και για την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών.

Και τρίτον, ότι ξεκαθαρίστηκαν θέματα διαδικαστικά, όπως «το ότι οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιούνται αποστολές με στόχο την συλλογή τεχνικών πληροφοριών».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες, «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ταυτόχρονα κυβερνά, συζητά και ταυτόχρονα, νομοθετεί».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που όπως είπε είναι αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην χώρα μας. Μάλιστα, ανάφερε πως πράξεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επούλωσης των πληγών είναι τα νομοσχέδια κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και για την ρύθμιση των οφειλών, ενώ στάθηκε και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε ότι εντός του 2015 κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορούν να προσανατολιστούν σε δραστηριότητες σχετικές με την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγή του κάνοντας λόγο για θετικό απολογισμό των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και τονίζοντας πως μένει η προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.

«Κανένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας»

Απαντώντας σε ερωτήσεις κ. Τσίπρας τόνισε αρχικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. «Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις «Κασσάνδρες» που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν για πολιτικές σκοπιμότητες. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δημοσιεύματα και μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν την στήριξη του λαού», υποστήριξε.

Για την παρουσία του κ. Ντράγκι στη μίνι σύνοδο είπε ότι συμμετείχε συμβουλευτικά στη χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας για τις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποκατασταθεί το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης, η οποία συνήφθη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα. Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπάρχει δέσμευση για κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα. Χθες, ξεδιαλύναμε πως τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Δεν υπάρχει θέμα πέμπτης αξιολόγησης και μας ζητούν να μην εφαρμόσουμε αυτά που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, αλλά να καταθέσουμε το δικό μας διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την «γκρίνια» που υπάρχει γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση», εν μέσω μάλιστα μιας σκληρής διαπραγματευσης «με ισχυρό πολιιτκό φορτίο». Ακόμη, σημείωσε πως είναι «ψευδής η εντύπωση ελληνογερμανικής κόντρας» και πρόσθεσε: «Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουν πολιτικές κόντρες και η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι δύσκολη. Οποιος και να ήταν στη θέση του θα δεχόταν πυρά και θα υπήρξε προσπάθεια αποδόμησής του». «Η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό και λειτουργεί συνολικά».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos