×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ημερομηνία-κλειδί η 8η Απριλίου-Στόχος ο συμβιβασμός

29 Μαρτίου 2015 10:49

Η 8η Απριλίου είναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Οχι γιατί το κράτος έχει να πληρώσει κάποια υποχρέωσή του τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά γιατί θα πρέπει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αυτή τη στιγμή, εάν θα καλυφθούν ή όχι.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει δώσει σαφή εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις για την εξεύρεση περίπου 750 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη έκδοση, που αυτή τη στιγμή δεν είναι διασφαλισμένα.

Ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων είναι για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μηνός. Από το ποσό αυτό, περίπου το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης. Κι έτσι προκύπτει το «κενό» των περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εντολή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες να μην καλύψουν εκείνες ολόκληρη την έκδοση εντόκων γραμματίων, δημιουργεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της 14ης Απριλίου. Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει εξαντλήσει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων που έχει να αγοράζει έντοκα γραμμάτια μέσω του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός όπου τηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης) και δύσκολα μπορεί να καλύψει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ που έχουν στις εμπορικές τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει για τις δυνατότητες να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους. Η απόφαση του ΟΑΕΔ να διαθέσει στην ΤτΕ το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 340 εκατ. ευρώ που φαίνεται πως διαθέτει σε ρευστό, δημιούργησε προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ίσως και τα υπόλοιπα Ταμεία να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Ωστόσο, το κλίμα στους κόλπους των κοινωνικών εταίρων δεν φαίνεται να μεταστρέφεται άμεσα, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητα μειώνεται κατά την περίοδο πληρωμών των συντάξεων. Το ΙΚΑ δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι άλλωστε το μόνο Ταμείο που δεν έχει θέσει το θέμα σε κάποιο από τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλιά του. Ο ΟΑΕΕ αλλάζει διοίκηση την 1η Απριλίου και οποιαδήποτε απόφαση εντός της ερχόμενης εβδομάδας θεωρείται δύσκολο να ληφθεί, ενώ ΕΤΑΑ και ΟΓΑ δεν έχουν θέσει στην ημερησία διάταξη θέμα μετατροπής των διαθεσίμων τους σε βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos).

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αττικό Μετρό κ.λπ.) δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να επενδύσουν σε κρατικά repos ενισχύοντας τη ρευστότητα του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο, όμως, αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις τους, αν και θεωρεί ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Η έγκριση των μέτρων

Με αυτά τα δεδομένα, οι δυνατότητες ελιγμών είναι πολύ περιορισμένες. Γι' αυτό και η έγκριση των μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση κρίνεται σημαντική, αφού ενδεχομένως θα διαμορφώσει τις συνθήκες για να αποδεσμευθούν τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs) ύψους 1,9 δισ. ευρώ και πιθανόν να επιστραφεί το 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Εκτός από την 8η Απριλίου, υπάρχουν άλλες δύο κρίσιμες ημερομηνίες εντός του μηνός. Η πρώτη είναι στις 9 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δόση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά ακόμη μία έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 15 Απριλίου, για να αντληθεί 1 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις στις 17 του μηνός.

Πέραν αυτών, ο Απρίλιος είναι σχετικά χαλαρός μήνας, καθώς οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει η ανελαστική δαπάνη για καταβολή μισθών και συντάξεων που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos