Αντάρτικο από δημάρχους και περιφερειάρχες - Δεν δίνουμε ευρώ

21 Απριλίου 2015 23:05

Τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και τις περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


Τα διοικητικά συμβούλια των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκλήθηκαν εκτάκτως σήμερα. Μετά από την ενημέρωση που έκανε στο καθένα ξεχωριστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αργά το απόγευμα, όπου αποφάσισαν από κοινού να κλιμακώσουν τις πιέσεις και κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου.
Η ΚΕΔΕ, μετά από εξάωρη και πλέον συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και μίλησαν επίσης οι πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, ενέκρινε ψήφισμα, με αυξημένη πλειοψηφία, με το οποίο καλεί τους δήμους να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Επίσης προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους των δήμων, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ηδη, ψήφισμα για τη μή εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.
Η ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έγινε σε φορτισμένο κλίμα παρότι εξαρχής ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους δήμους ενώ θα μπορούν να ζητούν για έκτακτη χρηματοδοτική τους ανάγκη, μέρος του ποσού αυτού και να τους επιστρέφεται άμεσα.
Όπως είπε, μέχρι 10% του ταμειακού διαθέσιμου κάθε Δήμου, που θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα μπορεί να επιστρέφεται αμέσως, όποτε ζητηθεί, ενώ από 10% και άνω εντός ολίγων ημερών. Έφερε δε ως παράδειγμα, εκταμίευση που έγινε για συγκεκριμένη ΔΕΚΟ.

Οι διευκρινήσεις αυτές, δεν καθησύχασαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ καθώς και τους προέδρους των ΠΕΔ και των άλλων δημάρχων που παρίσταντο, οι οποίοι του έθεσαν σωρεία ερωτημάτων, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι θα είναι μεγάλες οι αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία των δήμων.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε χθες στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «υποχρεούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β΄βαθμού να καταθέτουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ...».
Επίσης ότι «από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο...».
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, τα χρήματα που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για έκτακτες οικονομικές ανάγκες, θα τοποθετηθούν σε ρέπος με επιτόκιο 2,5%.
Οι δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους, επισήμαναν ότι δεν προσδιορίζεται χρονική διάρκεια εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πως πολλοί δήμοι, μετά από δημόσιους διαγωνισμούς, έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες τα χρήματα αυτά με υψηλότερο επιτόκιο, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει ότι μόνο «για το επόμενο δεκαπενθήμερο» αναφέρει ότι εξαιρούνται «τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών» κ.α.
Η ΚΕΔΕ, στο ψήφισμά της επίσης «καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής υπουργός, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».
Ακόμη καλεί τους Δήμους όλης της χώρας:
- Να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
- Μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
- Να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos