Στις 13 Μαΐου καταθέτουν Σημίτης και Βενιζέλος στη δίκη για τις μίζες

29 Απριλίου 2015 12:25

Με μια ψυχρή χειραψία μεταξύ του Α. Τσοχατζόπουλου του Ευάγγελος Βενιζέλου του Κώστα Σημίτη και της Βάσως Παπανδρέου σημαδεύτηκε η έναρξη της κατά πολλούς ιστορικής συνεδρίασης του Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση για μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μπαίνοντας στην αίθουσα συνοδευόμενους από αστυνομικούς δεν κατέβηκε προς το εδώλιο, όπως κάνει συνήθως, αλλά κατευθύνθηκε στην άκρη της αίθουσας όπου βρίσκονταν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αφού είπε δυνατά «καλημέρα σε όλους», έτεινε το χέρι του στον Ευ. Βενιζέλο.

«Γεια σου, Βαγγέλη», του είπε. «Γεια σου, Άκη», απάντησε εκείνος και έστρεψε άλλου το πρόσωπό του.

Ακολούθως ο Α. Τσοχατζόπουλος πλησίασε περισσότερο και έτεινε το χέρι του προς τον Κ. Σημίτη λέγοντας του: «Πρόεδρε...» και εκείνος ανέκφραστος του έτεινε το χέρι.

Ο κατηγορούμενος χαιρέτισε στη συνέχεια στον Σωκράτη Κοσμίδη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σημίτη ενώ χαιρέτισε επίσης και τη Β. Παπανδρέου.

«Ιστορική μέρα», του είπαν κάποιοι δημοσιογράφοι. «Ε, όχι και ιστορική», απάντησε εκείνος.

Από τη διαδικασία απουσιάζει ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος επίσης έχει κληθεί και σύμφωνα πληροφορίες βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου προσήλθαν για να καταθέσουν ως μάρτυρες μετα απο σχετική απόφαση του Δικαστηρίου στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατχόπουλο.

Επίσης ως μάρτυρας έχει κληθεί και ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνιου που διαδέχθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο οποίος ακόμα δεν έχει προσέλθει στο δικαστήριο.

Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου στις 13 Μαϊου θα εξεταστούν ως μάρτυρες για την υπόθεση οι κύριοι Σημίτης και Βενιζέλος, ενώ μια βδομάδα αργότερα, στις 20 του μήνα θα εξεταστούν η Βάσω Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου που διαδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης τον κ. Τσοχατζόπουλο. Επίσης, αποφασίστηκε να εξεταστούν και οι αρχηγοί των Τριών Σωμάτων.

Η απόφαση για την κλήτευσή τους ως μαρτύρων ελήφθη μετά απο σχετική πρόταση του εισαγγελέα της δίκης ενώ ανάλογο αίτημα που είχε υποβληθεί κατα κόρον κατα τη δίκη Τσοζατζόπουλου σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί.

Το σκεπτικό τότε του Δικαστηρίου ηταν ότι στην εν λόγω δίκη δικάζονται όχι η νομιμότητα των επίμαχων εξοπλιστικών συμβάσεων αλλά ο πρώην υπουργός για μίζες και παράνομες πληρωμές.

Ο συνήγορος του κ. Τσιχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, αναφερόμενος στην εξέταση των μελών του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε:

«Απαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ηταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους είναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos