Με διαδικασίες εξπρές ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο - Συνεδριάζουν οι επιτροπές

15 Ιουλίου 2015 12:00

Άρχισε, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.


Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές από όλες τις επιτροπές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, γύρω στις δύο το μεσημέρι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν ξεπερνά τις 10 ώρες.
Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί πολύ αργά απόψε.
Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τη στάση του κόμματος.

Στη 1 η ώρα αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κεκλεισμένων των θυρών όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει οδηγίες για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση φέρνει συμφωνία σε συνθήκες απίστευτης πίεσης, εκβιαζόμενη, αλλά στην παρούσα φάση δεν είχε άλλη επιλογή», δήλωσε Πάνος Σκουρλέτης προσερχόμενος στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως την κρισιμότερη μετά τη μεταπολίτευση. «Και οι 300 βουλευτές έχουν προσωπική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, τις γενιές που έρχονται τον όρκο που έδωσαν να τιμήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και να δράσουν προς όφελος του λαού» επισήμανε.
Η Νέα Δημοκρατία αν και αναγνωρίζει πως τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς θεωρεί πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος.
«Σήμερα είναι σημαντική ημέρα για την Ευρωζώνη λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων. Ένα βήμα τη φορά», έγραψε στο Twitter o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.
Xθες, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Το πολυνομοσχέδιο με τα άρθρα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.
Εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη. Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos