Πηγές Ευρωζώνης: Ημέρα - κλειδί η Δευτέρα για συμφωνία έως 20 Αυγούστου

07 Αυγούστου 2015 14:52

Ημερομηνία - κλειδί που θα δείξει, αν μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 Αυγούστου, είναι η ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Η ίδια πηγή αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορειο πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.

 

Στις 9 ώρα Ελλάδας σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), όπου, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Διήμερο - φωτιά για την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν από τις 20 Αυγούστου έχει αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ξεπεραστούν όλα τα βασικά εμπόδια μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το Μαξίμου ούτε καν θέλει να σκέφτεται πως δεν θα «κλειδώσει» η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου ?που θα φέρει την πρώτη δόση περίπου 24 δισ. ευρώ από τον ESM?, καθώς δεν θα επιθυμούσε να πάει σε μια λύση δανείου-γέφυρας.

Γι' αυτόν τον λόγο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο. Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν σήμερα και αύριο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και το θέμα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου και κατόπιν τα κείμενα (η δανειακή σύμβαση και το MOU που τη συνοδεύει) να πάρουν τον δρόμο της πολιτικής επικύρωσης, πρώτα από το Eurogroup (το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη) και στη συνέχεια από τα Κοινοβούλια των χωρών.

Μέχρι τις 18 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή, ώστε να υπάρξει τελική έγκριση σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων και ESM και να εκταμιευθεί η δόση από τον ESM έως τις 20/8.

«Επιφυλακτικό» το Βερολίνο
Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κάνουν λόγο για επιφυλάξεις του Βερολίνου σχετικά με την έγκαιρη συμφωνία Αθήνας - Θεσμών.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως φέρεται.

«Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση» φέρεται είπε σε συνεργάτες του ο γερμανός υπουργός, όπως τονίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δανείου-γέφυρας υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερη λύση από «μια μισοτελειωμένη συμφωνία».

Η SZ υπογραμμίζει παράλληλα, ότι ότι η στάση αυτή του Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Handelsblatt το οποίο κάνει λόγο για φόβους μιας βιαστικής συμφωνίας διάσωσης για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγνοήσει επίμαχα ζητήματα μόνο και μόνο για να τηρηθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos