Ερχονται αύριο οι δανειστές-Ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

19 Οκτωβρίου 2015 14:26

Στην Αθήνα θα βρεθούν αύριο οι επικεφαλής των δανειστών για μια σύντομη επίσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση, δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, την ώρα που η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα σε καίριους τομείς με υψηλό βαθμό δυσκολίας, όπως το ασφαλιστικό.

Όπως διευκρινίζεται, η επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών θα είναι σύντομη, δυο ή τριών ημερών και θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν για την αξιολόγηση που επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο μετατέθηκε λόγω των εκλογών.

 

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι κρίσιμη, καθώς μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων, εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων που απαιτούν άμεση λύση, αφού μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να ψηφιστούν νέα μέτρα για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία θα εστιάσει στο ασφαλιστικό.

Ταυτοχρονα, αναζητούνται ισοδύναμα για την άρση μέτρων όπως το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση και γίνεται η επεξεργασία των προτάσεων της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε από το πρωί συνεργασία στο Μαξίμου με υπουργούς των οποίων το έργο σχετίζεται με τα οικονομικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που μετέβησαν στη Βουλή.

Αύριο- εκτός απροόπτου- θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, έχοντας στην ατζέντα μεταξύ άλλων και τον φάκελο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες- έως ότου πάρει μορφή σχεδίου νόμου, ο φάκελος του ασφαλιστικού- θα επιχειρηθούν σημαντικές αλλαγές, ώστε και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε σήμερα στο Mega ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών είναι συμβουλευτικό και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Παράλληλα, το μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Μπούρλος, που είχε διαφωνήσει με το πόρισμα μίλησε στο ίδιο κανάλι για τις απειλές που δέχθηκαν άλλα μέλη, διευκρινίζοντας πάντως ότι επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά.

Τόνισε επίσης ότι καμιά Επιτροπή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις, αφού όπως τόνισε «όλα είναι θέματα κυβερνητικών αποφάσεων και ψήφισης νόμων από τη Βουλή».

Σε σχέση με το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση καλείται έως την Παρασκευή να λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο των Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ανέφερε ότι το ισοδύναμο αναζητείται.

Ετερος κρίσιμος σταθμός είναι η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απομακρυνθούν οι υπαρκτοί κίνδυνοι, όπως, για παράδειγμα, το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επίσκεψη Ολάντ
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, υπουργών της κυβέρνησής του και περίπου 70 εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων στην χώρα μας.

Ο Φρ. Ολάντ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα (Πέμπτη και Παρασκευή) θα συναντηθεί με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, με τον οποίο θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα μιλήσει και στην Βουλή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos