Τσακαλώτος: Ηταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση

21 Οκτωβρίου 2015 13:59

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ.ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Το απόγευμα οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία), ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) - ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, οι συναντήσεις γίνονται στην σκιά της εμπλοκής που προέκυψε με τη λίστα των προαπαιτούμενων, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης του EuroworkingGroup που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια, το θέμα του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Σημειώνεται ότι στην αναβληθείσα τηλεδιάσκεψη επρόκειτο οι θεσμοί να ενημερώσουν τις χώρες της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Επί του παρόντος, η χώρα μας έχει υλοποιήσει 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις, έτσι απομένουν 33 ακόμη θα οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν η Αθήνα θέλει να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση ισοδύναμων 3,5 δισ. ευρώ για τις τροποποιήσεις που επιδιώκει ή έχει ήδη αποφασίσει σε βαριά μέτρα.

Στις «τρύπες» που έχουν ανοίξει στα έσοδα περιλαμβάνονται:

2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012375 εκατ. ευρώ αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις500 εκατ. ευρώ εάν δεν καταργηθεί στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται το ΕΚΑΣ200 εκατ. ευρώ μετά την υπαναχώρηση στους συντελεστές φορολόγησης ενοικίων150 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση100 εκατ. ευρώ αν δεν εφαρμοστούν οι αυξημένοι συντελεστές για τους αγρότες20 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos