Βολές Τσίπρα: Κατώτερη των περιστάσεων η ΝΔ-Υπονομευτική και η στάση του ΠΑΣΟΚ

29 Νοεμβρίου 2015 15:11

Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε μετά το «ναυάγιο» του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όπου κυριάρχησε η έντονη κόντρα για το ασφαλιστικό,

ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για υπονομευτική στάση και απουσία σοβαρότητας. Τα κόμματα του απαντούν ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του, καθώς προσκρούει στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε και αναζητά σωσίβιο.

 

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών κατά την διάρκεια του πολύωρου συμβουλίου του Σαββάτου με αιχμή το ασφαλιστικό. Η κόντρα συνεχίστηκε και κατόπιν της σύσκεψης, με την κυβέρνηση να κατηγορεί κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υιοθέτηση στάσης κατώτερης των περιστάσεων και την αντιπολίτευση να του απαντά ότι η συζήτηση είναι ανούσια και επικοινωνιακό τέχνασμα, κατηγορώντας τον ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του και αναζητά σανίδα σωτηρίας.

Μετά το πέρας του μαραθώνιου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε υψηλούς τόνους, αναφερόμενους στα τρία μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν: το ασφαλιστικό, την συνταγματική αναθεώρηση και την προσφυγική κρίση.

«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη. Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση. Από όλο το πολιτικό σύστημα» ανέφερε στην αρχή της δήλωσής του ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας βέλη κατά της ΝΔ:

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας».

Επικρίνοντας τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε:

«Eίναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Αρνήθηκαν. Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ; Ας το ελπίσουμε».

Σχολιάζοντας τα περί συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός, σημείωσε:

«Σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι- πλην της ΝΔ- συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.

Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει. Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη. Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια».

ΝΔ: Ο βασιλιάς είναι γυμνός
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως το κόμμα του εκπλήρωσε τον θεσμικό του ρόλο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του «για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση».

«Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι: ο βασιλιάς είναι γυμνός» τόνισε στη δήλωσή του ο Γ. Πλακιωτάκης.

Νωρίτερα, εξερχόμενος της σύσκεψης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, μια πολιτική που λειτουργεί εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος όπου συζητούνται όλα..

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ο Τσίπρας χάνει την ψυχραιμία του-Δεν τον ακολουθούμε στον κατήφορο
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετά τις επικρίσεις Τσίπρα περί υπονομευτικής στάσης της αντιπολίτευσης.

Θεοδωράκης: Λάθος δρόμο τραβάει ο Τσίπρας
«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Αλ. Τσίπρα και της Αριστεράς για την κατάσταση του Ασφαλιστικού και πρόσθεσε ότι είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν.

Λεβέντης: «Πονηρός» ο Τσίπρας-Χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό
«Πρότεινα στον Τσίπρα οικουμενική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να περάσει στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αν δεν το καταλάβει αυτό ο Τσίπρας ''κακό του κεφαλιού του''» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι ζήτησε τη σύσκεψη σε μια «πονηρή» απόπειρα να τα δώσει όλα στους εταίρους στο θέμα του προσφυγικού, ώστε να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό.

Ο Β. Λεβέντης ανέφερε επίσης ότι ο Τσίπρας δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά μίλησε «γενικώς και αορίστως» ζητώντας συναίνεση και τόνισε ότι δεν έχει νόημα να επιδιώκεις στήριξη και κοινό ανακοινωθέν για τη μη μείωση των συντάξεων, «από την στιγμή που οι μειώσεις στις συντάξεις έχει ήδη υπογραφεί».

Όσο για την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα,

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos