Σταδιακή η αύξηση των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες

19 Ιανουαρίου 2016 11:40

Mεταβατική περίοδο τριών ετών με σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων και μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, σε συνδυασμό με την επιβολή «κλιμακωτού κόφτη» στις εισφορές των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, η ηγεσία του υπουργείου προωθεί διορθωτικές παρεμβάσεις στο προσχέδιο νόμου, που έχουν ήδη στα χέρια τους οι θεσμοί.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα εφαρμοστούν για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, με δραστηριότητα 0-3 ετών, τουλάχιστον όσα προβλέπονται για τους αγρότες.

Στόχος είναι να δοθεί μια περίοδος χάριτος στους νέους επαγγελματίες, ώστε να αυξηθούν σταδιακά οι εισφορές τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους από το 2017 μέχρι και το 2019 (φέτος μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει για τους αγρότες το 2017 εισφορά 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος, το 2018 η εισφορά αυξάνεται σε 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (μηνιαίο) ορίζεται στα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού) με αποτέλεσμα όσοι νέοι επιστήμονες κι ελευθεροεπαγγελματίες βρεθούν στην κατώτατη κλάση θα κληθούν να πληρώσουν ετησίως για κύρια σύνταξη 786 ευρώ το 2017, το 2018 θα καταβάλουν 954 ευρώ και το 2020 θα πληρώσουν 1.123 ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά θα προστίθενται οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη (στο 6,95% επί του εισοδήματος με ισόποση ετήσια αναπροσαρμογή μέχρι και 31/12/2019 από τη δημοσίευση του νόμου αν σήμερα είναι μικρότερες), για επικούρηση και εφάπαξ.

Το σενάριο
Για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 20.000 ευρώ, καθώς μέχρι αυτό το ποσό οι νέες εισφορές θεωρούνται ανεκτές) εξετάζεται η επιβολή «κλιμακωτού κόφτη» που θα επιβάλλεται στη συνολική επιβάρυνση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τρεις «κόφτες» που θα αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος στην κλίμακα 20.000 - 70.000 ευρώ.

Οι επιτελείς του υπουργείου αναζητούν σε συνεργασία με ομολόγους τους στο υπουργείο Οικονομικών τις κατάλληλες διορθώσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων χωρίς όμως να αφαιρεθούν πόροι από τα Ταμεία.

Στόχος είναι με το νέο σύστημα εισφορών, τα έσοδα να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με σήμερα αν όχι να αυξηθούν, καθώς το σύστημα δεν αντέχει νέες «μαύρες τρύπες». Σήμερα περί τους 260.000 ελευθεροεπαγγελματίες, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ περί τους 23.000 από 20.000 - 50.000 ευρώ (στατιστικά μόνο για ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των εταιρειών).

Oλες οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση θα μπουν στη βάσανο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, που θα έχουν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση για το 2016 με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Νίκο Φράγκο. Χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε απανωτές συναντήσεις με εκπροσώπους αυτοαπασχολούμενων και ελευθεροεπαγγελματιών για το θέμα των εισφορών.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κ.ά.) απέβη άκαρπη, ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού προς τα μέσα της εβδομάδας για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχεία. Νέο ραντεβού δόθηκε και με τους εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει οι ελευθεροεπαγγελματίες ώστε να προκύψουν εξειδικευμένες προτάσεις.

«Είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν» σχολίαζαν εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που πήραν μέρος στη συνάντηση, λέγοντας πως οι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν τους παρουσίασαν στοιχεία ή έστω μια προοπτική μεταβολών του προσχεδίου. Μπροστά στις προωθούμενες ρυθμίσεις, επιστήμονες, αγρότες, ταξιτζήδες, βενζινοπώλες κ.ά. συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις, ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζονται για την 24ωρη απεργία της 4ης Φλεβάρη.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos