Αναβαθμίζεται σε στρατηγική συμμαχία η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

28 Ιανουαρίου 2016 10:53

Τις βάσεις για τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ που συγκροτούν, σε συνδυασμό με την Κύπρο, τον μεγάλο άξονα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, έθεσαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλ. Τσίπρας και Μπ. Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ, επικεφαλής των κλιμακίων υπουργών των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες θυμίζουν πλέον τα ανάδελφα έθνη που αναζητούν συμμάχους και «αδελφούς» σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.

 

Υστερα από μια τετραετία διαδικασίας προσέγγισης, Ελλάδα και Ισραήλ επιχειρούν τώρα να περάσουν στην επόμενη φάση, όπου οι διμερείς σχέσεις θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας των δύο χωρών.

Τομείς όπως ο τουρισμός, η διαχείριση των υδάτων, οι καινοτόμες ιδέες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή φέρνουν όλο και πιο κοντά τις δύο χώρες, με συγκεκριμένα πλέον σχέδια δράσης.

Σήμερα στη Λευκωσία, σε μια από τις σπάνιες εξόδους από το Ισραήλ του Μπ. Νετανιάχου, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θέτουν ακόμη πιο βαθιά τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας που διαμορφώνει νέα δεδομένα στη χάραξη μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.

Αλ. Τσίπρας και Μπ. Νετανιάχου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας «αληθινό φίλο»

Η συγκυρία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ ήταν ευνοϊκή, καθώς συνέπεσε με την επέτειο των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Την ίδια ημέρα, για πρώτη φορά οργανώθηκε εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στην ελληνική Βουλή -και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας-, ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε εκδήλωση που τιμούσε τους Ελληνες Εβραίους.

Αυτές οι κινήσεις εκτιμήθηκαν δεόντως από τους Ισραηλινούς, που υποχρέωσαν όμως τον Αλέξη Τσίπρα σε ευαίσθητες ισορροπίες, καθώς όφειλε να δικαιολογήσει την απόφαση της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που δέχθηκε ερωτήσεις για το ζήτημα αυτό, επεσήμανε ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα για την Ελλάδα η στήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης από τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Το ενεργειακό παραμένει το ισχυρότερο πλαίσιο συνεργασίας, με τις δύο πλευρές όμως να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κεφάλαιο του φυσικού αερίου, αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική διαδικασία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη που αποτελεί το πρόκριμα για τον αγωγό East Med.

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι κ. Τσίπρας και Νετανιάχου υπέγραψαν κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς επίσης και κείμενο συνεργασίας των δύο χωρών για την καινοτομία στον 21ο αιώνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, οι δύο αρχηγοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως τη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια, ωστόσο θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες. Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο». Οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ολοκληρώθηκαν με το δείπνο εργασίας σε ολομέλεια των δύο αντιπροσωπειών.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos