Oλοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Αθήνα

04 Φεβρουαρίου 2016 17:08

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα όλη η Ελλάδα, λόγω της γενικής απεργίας των συνδικάτων ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να ηγούνται της κινητοποίησης. Εντάσεις και τραυματισμοί στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης


 

ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του οποίου επικράτησε ένταση, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν μολότοφ έξω από τη Βουλή, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο προσαγωγές.

Επίσης, ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου και προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, για να τους απωθήσουν, έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας οι διαδηλωτές ανήλθαν στους 15.000.

Στην απεργία συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι), ελεύθεροι επαγγελματίες, καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί).

Επίσης, απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενώ στην απεργία συμμετέχουν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι οδηγοί ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα, αν και σήμερα στα περισσότερα σημεία έχουν ανοίξει τους δρόμους προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των διαδηλωτών.

Κλειστά είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας δεν κατέστη δυνατό να αποτρέψει επίθεση σε βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ κάλυπτε το συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Πανό στην Ακρόπολη
Πανό στον βράχο της Ακρόπολης κρέμασαν, για λίγα λεπτά σήμερα το μεσημέρι, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν το πανό και αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο μπλόκο των ανθοπαραγωγών στις Αφίδνες καθημερινά από 5:00 το απόγευμα έως 9:00 το βράδυ, ενώ έχει καλέσει τους παραγωγούς να μην προσέλθουν στις λαϊκές αγορές σήμερα και αύριο.

Επεισόδια και τραυματίες στη Θεσσαλονίκη
Ενταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στην πορεία της Θεσσαλονίκης, όταν αντιεξουσιαστές που έκαναν δική τους πορεία έσπασαν βιτρίνες και έγραψαν συνθήματα σε κλεισμένα στόρια.

Ενώ διέσχιζαν την Αγίας Σοφίας, οι αντιεξουσιαστές ήρθαν σε σύγκρουση με εργαζόμενους καταστήματος, διότι ήταν ανοιχτό και είχε πελάτες, σπάζοντας την τζαμαρία του καταστήματος.

Ενταση προκλήθηκε και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση εργαζομένων όταν κουκουλοφόροι στράφηκαν εναντίων τους με αφορμή συνθήματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά και δυο άτομα.

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Στο σημείο αυτό τα αίματα άναψαν και πάλι όταν διαδηλωτής επιχείρησε να εισβάλει με το φορτηγάκι του στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως ο Βόλος, η Πάτρα, η Λάρισα, το Άργος, το Ναύπλιο και η Ρόδος.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Από τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από σήμερα στις 6 το πρωί Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο στις 6 το πρωί 6 Φεβρουαρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το Σάββατο το πρωί καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos