Διάγγελμα Τσίπρα μέσω υπουργικού - Νέα πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες

10 Φεβρουαρίου 2016 11:16

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο γι' αυτήν την ώρα στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να βρεθούν τα «καυτά» ζητήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων, της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και του προσφυγικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ειδική αναφορά στο θέμα των αγροτών.

 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε χθες την πρόσκληση για διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση. Εν όψει της καθόδου των αγροτών η κ. Γεροβασίλη διεμήνυσε παράλληλα ότι «υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας» και ότι «είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμσε ότι «οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν», προσθέτοντας ότι «η μπάλα είναι πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση».

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ωστόσο, στέλνονται μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και να πάρει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει την «τρύπα» του 2016. από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, τονίζουν πως τα μέτρα δεν αποτελούν «κάποια νέα απαίτηση των θεσμών».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο με το δημοτικό συμβούλιο της Κω να αποφασίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο νησί για το εάν θα πρέπει να δημιουργηθεί ή όχι hotspot.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στον ρόλο του ΝΑΤΟ μετά την πρόταση Γερμανίας - Τουρκίας για εμπλοκή του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ο πρωθυπουργός είχε χθες επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μετά την επιστροφή της από την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντάς της ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos