Κρίσιμες μάχες κορυφής για το Προσφυγικό

16 Φεβρουαρίου 2016 10:11

Αποφασισμένος να δώσει στις Βρυξέλλες σκληρές μάχες στις διαδοχικές συναντήσεις αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού, διασφαλίζοντας τη στήριξη των ισχυρών Ευρωπαίων ηγετών για την απομόνωση των ακραίων φωνών, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό. Στη Σύνοδο Κορυφής Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους

 

Οι μάχες στη βελγική πρωτεύουσα ξεκινούν από αύριο κιόλας, καθώς ο κ. Τσίπρας φτάνοντας στις Βρυξέλλες θα έχει ραντεβού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα συμμετάσχει στην κρισιμότατη τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είναι πασιφανές ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάδειξη της ανάγκης να υλοποιήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ενώ στην εξαιρετικά σημαντική 11μερή συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη για το ίδιο θέμα λέγεται ότι θα ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους κορυφαίοι ηγέτες όπως η κυρία Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τα αιτήματα
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θα ζητήσει την αναθέρμανση της προσήλωσης στον ευρωπαϊκό χάρτη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, την ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία και τη «διευκρίνιση» των πτυχών που αφορούν τις περιπολίες στο Αιγαίο. Είναι αυτονόητο ότι το κεντρικό αίτημα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και να απομονωθούν οι φωνές που θέλουν δράσεις μέσω... φραχτών, θα υπογραμμιστεί σε κάθε μία από τις συναντήσεις και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της τιτάνιας προσπάθειας για την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης των hotspots στα νησιά - «είμαστε κατά 90% έτοιμοι», έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας τις θετικές δηλώσεις κορυφαίων από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Για παράδειγμα χθες πήρε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της Ελλάδας και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το άρθρο του Ζ. Γκάμπριελ είπε χαρακτηριστικάι: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις - για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης».

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας: «Η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς μεταναστευτικής ροής». Και δήλωσε συγκεκριμένα: «Η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας».

Να σημειωθεί δε ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας περιέγραψε τη σθεναρή στήριξη προς την Ελλάδα ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Ο Αυστριακός υπουργός πιστεύει δηλαδή ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex».

Με καθυστέρηση θα ανοίξει το hotspot στην Κω, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή

Αυτή ήταν πάντως η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση τεσσάρων χωρών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων στα Βαλκάνια, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αλλά και δύο χώρες εκτός Σένγκεν, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ.

Χρηματοδότηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες, εν τω μεταξύ, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Παράλληλα, χθες εγκρίθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 10 εκατ. ευρώ, προς την ΠΓΔΜ, για να βελτιωθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της. Αυτό που υπογραμμίζει η Επιτροπή είναι ότι «η βοήθεια προς την ΠΓΔΜ δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, αλλά ότι το έργο της στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Πάντως, η Επιτροπή καλωσορίζει τη διμερή βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Δ. Βίτσας
Μήνυμα για το hotspot στην Κω

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση των hotspots και των κέντρων μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, με καθυστέρηση θα ανοίξει το hotspot στην Κω, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή. «Το hotspot στην Κω θα φτιαχθεί, όπως ήδη έχουν φτιαχθεί και λειτουργούν στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας (ρ/ς 9,84).

Τα Διαβατά
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων στα Διαβατά, ο κ. Βίτσας απέρριψε τα περί υποβάθμισης της περιοχής. «Ισα ίσα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους που ζούσαν μια χαρά στη Συρία και διώχτηκαν λόγω πολέμου και περνούν με χίλια ζόρια -δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες- για να ξεφύγουν από τον πόλεμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για αλλαγή σημείου δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, θα μεταβεί σε Λέσβο, Χίο και Λέρο, όπου τα hotspots είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ στη Χίο θα εγκαινιάσει τον χώρο, που στεγάζεται στο παλαιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ. Το hotspot έχει δυνατότητα καταγραφής και ταυτοποίησης 600 ατόμων την ημέρα, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί στα 1.200, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι μεταναστευτικές ροές προς τη Χίο είναι μηδενικές. Εξω από τις εγκαταστάσεις του hotspot θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ Χίου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos