Ισχυρό σήμα για ελάφρυνση του χρέους

08 Μαρτίου 2016 12:11

Για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες συνδέουν το κορυφαίο ζήτημα με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Μέρος της επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους»

Ισχυρό μήνυμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε χθες το Eurogroup, που αποφάσισε την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης με την επιστροφή του κουαρτέτου σήμερα στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την αξιολόγηση και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με την απομείωση του χρέους, πράγμα που σηματοδοτεί το χαμήλωμα του πήχη για τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το Eurogroup στις Βρυξέλλες αποφάσισε χθες ότι η προετοιμασία που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο είναι ικανοποιητική, ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και κυρίως να «καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» με ένα «συμπαγές πακέτο μέτρων», συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία. Πιο σαφής ήταν ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος στο Eurogroup

Σύγκλιση
Οσον αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών στο δημοσιονομικό κενό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι εν μέρει έχει υπάρξει σύγκλιση, αλλά οι διαφορές θα γεφυρωθούν πλήρως στην Αθήνα, όταν θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν ορισμένα στοιχεία. Κλειδί είπε είναι να αποφασιστεί με ποια μέτρα θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυτό δεν θα είναι εύκολο.

«Οι ήδη σοβαρές προτάσεις για αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού θα πρέπει να συμπληρωθούν για να επιτύχουμε τους στόχους», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αν ούτε αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του χρέους.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018. Οπως είπε, μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, ενώ πρόσθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους συνδέονται.

Οσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του Προσφυγικού. Εκτίμησε πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Επεσήμανε επίσης ότι απομένει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό. Σε ό,τι αφορά το χρέος τόνισε ότι θα υπάρχουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα.

Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές.

«Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση» δήλωσε ο υπουργός.

Ο Ρέγκλινγκ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

«ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Η αποκάλυψη για το ΔΝΤ

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», το θέμα της απομείωσης του χρέους αποτελεί το κλειδί από την πλευρά του ΔΝΤ για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το Ταμείο η εξίσωση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μπορεί να βγει με μια ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos