Έπεσαν κεφάλια μετά το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ

19 Απριλίου 2016 11:58

Ισχυρό πλήγμα σε ό,τι ο ίδιος αναγνωρίζει ως «παθογένειες» που ταλανίζουν τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξηλώνοντας με μια κίνηση-αστραπή τόσο τον έως χθες γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, όσο και τον (μόλις ενάμιση μήνα) πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη.


Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενο στο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχουν στο συνέδριο της ΝΔ, που αρχίζει την Παρασκευή, αντιπρόσωποι από την ΟΝΝΕΔ και ότι δρομολογείται η επανίδρυση της Νεολαίας.

Οι εξελίξεις από το βράδυ της Κυριακής ήταν σαρωτικές: Εξαλλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την «ανακοίνωση αποτελεσμάτων» εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ, την ώρα που ήταν γνωστό ότι αλλού δεν στήθηκαν κάλπες κι αλλού εμφανίστηκαν για... φωτογράφηση. Χθες το μεσημέρι το κλίμα ήταν πάρα πολύ βαρύ για τον γραμματέα της ΝΔ και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπαμιμίκος υπέβαλε την παραίτησή του από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και από μέλος της ΝΔ (ώστε να προλάβει τη βέβαιη διαγραφή του) και αμέσως μετά διεγράφη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γεωργιάδης. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιβεβαίωναν ότι η κίνηση του κ. Μητσοτάκη έγινε δεκτή με ανακούφιση από πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ αλλά και ότι θα γίνει ένα ζύγιασμα ώστε να μη διαρραγεί η ενότητα του κόμματος.

Η επιστολή
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παπαμιμίκος ανέφερε ότι «αναλαμβάνει ευθύνες που του αποδίδονται και ας μην του αναλογούν» για να διευκολύνει «κάποιους που έψαχναν άλλοθι για να τον διαγράψουν», λίγες μόλις μέρες προτού καταθέσει στο συνέδριο πρόταση για τη θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της παράταξης.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης παραπέμφθηκε στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας με εισήγηση του προέδρου και διεγράφη από μέλος του κόμματος εκπίπτοντας αυτοδίκαια από το αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και από κάθε άλλη κομματική ιδιότητα.

Μετά το φιάσκο των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο με χθεσινή δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε από την αρχή εκφράσει δυσφορία για την παρωδία, τόνισε πως «στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος αντιπρόσωποι από το συνέδριο της Νεολαίας». Εκφράζοντας τον σεβασμό του στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ προανήγγειλε ότι μετά το Συνέδριό της η ΝΔ θα προχωρήσει στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ.

Πληροφορίες από τη Συγγρού ανέφεραν ότι εξεταζόταν το πού έπρεπε να σταματήσει το «ξήλωμα» λίγες μόλις μέρες πριν από το εμβληματικό συνέδριο. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε Ανδρέα Παπαμιμίκο και Βασίλη Γεωργιάδη να παραιτηθούν προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες.

Οι εξελίξεις αυτές, που αναμένεται να έχουν συνέχεια, ερμηνεύονται από κάποιους ως επίδειξη ισχύος από τον πρόεδρο εν όψει συνεδρίου και από άλλους ως επιχείρηση ελέγχου του σώματος των συνέδρων.

Στελέχη που κρατούν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα κάνουν λόγο για την ανάγκη αλλαγών στην Κεντροδεξιά και ερμηνεύουν την αντίδραση Μητσοτάκη ως κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό, ενδεικτική της διάθεσης της νέας ηγεσίας της ΝΔ για ριζικό εκσυγχρονισμό της.

«Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ΝΔ», τόνισε μετά το φιάσκο ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ΝΔ», τόνισε μετά το φιάσκο ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αντίθετα, το περιβάλλον του Ανδρέα Παπαμιμίκου ισχυριζόταν ότι η ηγεσία κάνει σπασμωδικές κινήσεις, αφού γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να ελέγξει τους συνέδρους της Νεολαίας.

Κι ενώ το κεντρικό σύνθημα του επικείμενου Συνεδρίου είναι «Οξυγόνο για την Ελλάδα» με στόχο μια «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» δεν αποκλείεται οι διαταραγμένες ισορροπίες να αναδυθούν επώδυνα στο συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos