Το χρέος της Ελλάδας γίνεται υπόθεση και των Ευρωπαίων

13 Μαϊος 2016 13:07

Μήνυμα αισιοδοξίας από το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων έστειλε χθες προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ «αποκάλυψε» τις θετικές εξελίξεις και για το ζήτημα του χρέους.

Την ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο Γιώργος Χουλιαράκης είχε αναλάβει την ελληνική μάχη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας θέλησε, με αφορμή την παρέμβασή του για τον τουρισμό, να επισημάνει τις σημαντικές προεκτάσεις για την ελληνική οικονομία που θα έχει η συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους.

Κάνοντας λόγο για ένα «ιδιότυπο ευρωομόλογο» από την έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων. Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ' όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια, καταδικασμένη στη λήθη της Ιστορίας». Και πρόσθεσε ότι το «ιδιότυπο ευρωομόλογο, κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, αποτελεί μια πάγια επιδίωξη των προοδευτικών φωνών της Ευρώπης και ουσιαστικά βλέπουμε τον προάγγελο μιας θετικής εξέλιξης για το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ρευστότητα
Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά».

Υπολογίζουμε -πρόσθεσε- ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στην πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016. «Γεγονός ικανό να ανατρέψει επί το θετικότερο τις ήδη ευχάριστες προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε με αναφορές στον νέο αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της διαβούλευσης και αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων. Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, εξήγησε ότι «είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα».

Για τα «κόκκινα» δάνεια και συγκεκριμένα για επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό επεσήμανε επίσης ότι θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους, που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η επιτάχυνση των ρυθμών, που θα φέρει εντός του Μαΐου τελικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί του Αγίου Κωνσταντίνου, στις 21 Μαΐου), θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της οικονομίας και θα δρομολογήσει την έξοδο στις αγορές.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos