Διεθνής Τύπος: Συμφωνία - σταθμός για την Ελλάδα

25 Μαϊος 2016 15:31

Θετικά, στην πλειονότητά τους, είναι τα σχόλια του διεθνούς Τυπου για την επιτευχθείσα συμφωνία του Eurogroup.


Για συμφωνία - σταθμό κάνουν λόγο στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής τους έκδοσης οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι δανειστές αγόρασαν χρόνο για να διασφαλίσουν το χρηματοδοτικό μέλλον της χώρας συμφωνώντας επίσης σε κάποιες γενικές -αν και όχι ιδιαίτερα ακριβείς αρχές- για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι Financial Times επισημάνουν πως παρότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους μετατίθεται για το 2018 και θα υπόκειται στις αποφάσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης, τα πιο αποφασιστικά βήματα θα γίνουν μετά τους εκλογές της Γερμανίας.

Τονίζουν επίσης ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup είχε ήδη ευεργετικές επιπτώβσεις στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υπεχώρησαν στο χαμηλόιτερο σημείο τους από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» ανήρτησε η Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριά της στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέρες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Τελικά», σχολιάζει, «όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ενδιαφέρουσα είναι πάντως η άποψη του αθρογράφου του Guardian Τζόναθαν Φρήντλαντ που μεταξύ σοβαρού και αστείου υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενόει του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και φοβούμενη επιδείνωση του προσφυγικού, ήταν «αναγκασμένη να δείξει το καλό της πρόσωπο» στην ελληνική περίπτωση.

Οσο για τον γερμανικό Τύπο, οι επισημάνσεις του συνοψίζονται στα εξής:

Die Zeit: «Το Εurogroup συμφώνησε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου. «Μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση 10,3 δις. ευρώ σε περισσότερες δόσεις. Οι ελαφρύνσεις του χρέους είναι μέρος του πακέτου. Επετεύχθη επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο τις είχε θέσει ως προϋπόθεση. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε μεταξύ άλλων την επιστροφή κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και των αδιάθετων κονδυλίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανακουφιστεί η Αθήνα. Στο twitter χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντική εξέλιξη. Πριν ένα μήνα ακόμα δεν δεν θα το είχα καν ονειρευτεί ότι θα συμφωνήσουν οι υπουργοί. Η ελληνική κυβένρηση έκανε πολλή δουλειά», γράφει μεταξύ άλλων.

Η Τagesspiegel γράφει: "H Ελλάδα θα υποστηριχθεί με 10,3 δισ. ευρώ . Εκτός αυτού το Εurogroup συμφώνησε να γίνουν ελαφρύνσεις του χρέους. Το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούλησή του να συμμετάχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το μεταρρυθμιστικό πακέτο 10,3 δις ευρώ. «Πρόκειται για καλά νέα», συνόψισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ . Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις του χρέους. Η συμφωνία έρχεται εγκαίρως πριν από τη σύνοδο των G-7. H κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε στο κοινοβούλιο ένα πακέτο περικοπών συντάξεων και αύξησης φόρων και έβαλε τη βάση για περαιτέρω βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)», γράφει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου.

Το Spiegel γράφει μεταξύ άλλων: "Eντεκα ώρες διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και τώρα είναι σύμφωνοι για τη βοήθεια ύψους 10,3 δις. ευρώ σε δόσεις. Δυνατή κατέστη και συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα διατεθούν τα μπλοκαρισμένα μέχρι τώρα χρήματα, τα δισεκατομμύρια κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον αδιάθετα χρήματα ύψους περίπου 20 δισ. από το πρόγραμμα βοήθειας θα χρησιμοποιηθούν ώστε να εξοφληθούν πρόωρα ακριβά ελληνικά δάνεια και έτσι να εξοικονομηθεί κόστος. Αυτή η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα του σήμερα , είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονμικών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο twitter ότι πρόκειται για να ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: "Συμφωνία μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις: Το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Και στο θέμα της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του χρέους υπάρχει πρόοδος. Λεπτομέρειες δεν έγιναν καταρχάς γνωστές. Τη νύχτα έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, ώστε να να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις με το ΔΝΤ".

«Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ υποχώρησε και η Ελλάδα για άλλη μια φορά σώθηκε. Στις τρεις αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας το βράδυ – τουλάχιστον επιφανειακά ιδωμένο. Έντεκα ώρες πάλευαν οι υπουργοί Οικονομικών για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον με το τεράστιο χρέος της μικρής χώρας. Στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να επιβληθεί: ο Σόιμπλε δεν θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018. Και έτσι ακριβώς θα γίνει τώρα. Από το 2018 οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το χρέος της».

Για το ίδιο θέμα η Badische Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα θα πάρει και πάλι χρήματα. Δεν αναμενόταν τίποτα άλλο. Το ερώτημα όμως είναι, εάν το νέο πακέτο έχει τελικά νόημα. Χωρίς την απομείωση του χρέους η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ορκίζονται το αντίθετο. Χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση δεν μπορεί η νοτιοευρωπαϊκή χώρα να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της. Αυτό το παραδέχονται ανοιχτά και οι Γερμανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Η λύση δεν είναι απλή: ούτε για το ΔΝΤ που ποντάρει σε μια διαγραφή του χρέους ούτε και για τους δανειστές της Ευρωζώνης που θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα.»

Η Süddeutsche Zeitung γράφει "Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή της επόμενης δόσης . Η Αθήνα λαμβάνει 10,3 δισ. για να αποτραπεί η πτώχευση. Το κούρεμα του χρέους θα γίνει το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Παραμένει το ΔΝΤ. Βάση θα είναι η ανάλυση του χρέους από το ΔΝΤ".

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos