Οικονομία, προσφυγικό και Brexit στην «ατζέντα» της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα

09 Ιουλίου 2016 16:13

Τετ-α-τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα θα έχει το μεσημέρι του Σαββάτου (15:30 ώρα Πολωνίας) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, για περίπου μισή ώρα.

Στην «ατζέντα», σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναμένεται να βρεθούν το ελληνικό πρόγραμμα, το ζήτημα του χρέους, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και το Brexit αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χτες για τη Βαρσοβία το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Παρέμβαση Τσίπρα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Σε παρέμβαση για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων συγκρούσεων διεθνώς –μια αρχιτεκτονική από την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΝΑΤΟ ενδυνάμωσε την προκεχωρημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας αλλά αν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό τότε ο εγκλωβισμός σε «φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής είναι αναπόφευκτος».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων –την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί τώρα η Συμμαχία είναι στο να στηρίξει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos