Τσίπρας: «Επιμένω σε κατάργηση του μπόνους»

15 Ιουλίου 2016 09:50

Κάνοντας λόγο για «ιστορικό αυτοχειριασμό» και «δημοκρατικό ατόπημα», ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17. «Συζητάμε τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Πρόσθεσε, ωστόσο, για το θέμα αυτό ότι «δεν το θεωρώ πιθανό να αλλάξει».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα θέμα εκλογικού νόμου και, απαντώντας σε ερώτημα γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα, κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησής του, απάντησε ότι στην πρώτη διακυβέρνηση εντολή ήταν η διαπραγμάτευση και οι δεύτερες εκλογές έγιναν με τη συμφωνία στο τραπέζι για να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση. «Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Επέμεινε στην πρόταση για απλή αναλογική, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση και επέκρινε τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι «η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τούς βάζει στο πολιτικό σύστημα».

Αναφορικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώριμη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εμφανίσθηκε ανοιχτός σε συζήτηση για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και επέμεινε στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, για να επαναλάβει ότι «αυτό που κατοχυρώνει τη συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση είναι η απλή αναλογική» και ότι «το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά». Προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές όσον αφορά την ψήφο δυσπιστίας, ώστε «να κρίνεται μια κυβέρνηση για την περίοδο που έχει εκλεγεί».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και τη διαπραγμάτευση, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι πολιτικοί συσχετισμοί. Για τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, ανέφερε ότι «αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς» και για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναφέρθηκε σε «πληγές που πρέπει να επουλώσουμε».

«Είχαμε Plan B»

Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ύπαρξη Plan B, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την ύπαρξή του. «Προφανώς και είχαμε Plan B. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit, δήλωσε και πρόσθεσε ότι από την αξιολόγηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Οσον αφορά το ενδεχόμενο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος, είπε ότι δεν υπήρχε σχετική προετοιμασία και αναγνώρισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα γινόμασταν failed state». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κινητικότητα της κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια υπό μορφήν επενδύσεων ή βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τρίτες χώρες και ειδικότερα από Ρωσία και Κίνα, κίνηση, όμως, που δεν βρήκε ανταπόκριση. Εκανε αναφορά στη διαρκή επικοινωνία και στήριξη από αμερικανικής πλευράς κατά τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων.

«Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε τη μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό», δήλωσε για τη διαπραγμάτευση και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί».

Φιλικό περιβάλλον για επενδυτές

Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία είναι η καλύτερα προφυλαγμένη οικονομία στην Ευρωζώνη έναντι των κλυδωνισμών που μπορεί να προκληθούν από την περίοδο αβεβαιότητας που εγκαινιάσθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε, επίσης, βέβαιος ότι «σε πέντε χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον». Αναφορικά με την προοπτική επενδύσεων και ανάταξης της οικονομίας, τόνισε ότι η χώρα μας έχει πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά ανέφερε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, με ταχύτερη Δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαφθοράς, σταθερό φορολογικό σύστημα. Για τις προοπτικές της οικονομίας, δήλωσε ότι θα πρέπει να πάει καλά η αγορά, να αυξηθούν τα έσοδα ώστε να χαλαρώσει η φορολογία και αναφέρθηκε σε διαπραγμάτευση για μικρότερα πλεονάσματα. «Το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε. Καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα», επισήμανε σχετικά.

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος», για να προσθέσει ότι η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ευρώπη συμπίπτει με τη στρατηγική της κυβέρνησης για αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας. «Η Cosco αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, στη ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο». Ανέφερε ότι στο ίδιο επίπεδο κινούνται και οι σχέσεις με τη Ρωσία και εξέφρασε την άποψη ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρήκε αρκετές από αυτές συμφωνημένες και χαρακτήρισε το τίμημα στο Ελληνικό «χαμηλό».
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τέσσερις άδειες που η κυβέρνηση δημοπρατεί «κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα» και προανήγγειλε επέκταση της διαδικασίας του διαγωνισμού, την οποία χαρακτήρισε αδιάβλητη, και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς.

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς», δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ήδη εκδηλωθεί. Μίλησε για «κάποιους» που «τα έχουν κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς» και προσέθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos