Μουζάλας στη Bild: Χρειαζόμαστε ένα plan B στο προσφυγικό

03 Αυγούστου 2016 13:44

Η Ελλάδα ζητά εναλλακτικό σχέδιο από τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. Συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στην Bild.


Τη «μεγάλη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης» για μια ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ στο προσφυγικό εκ μέρους της Άγκυρας εκφράζει, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα σχέδιο β΄». Όπως είπε ο έλληνας υπουργός, η ΕΕ πρέπει να προετοιμάσει σχέδιο σε περίπτωση που η Τουρκία επιτρέψει και πάλι την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μουζάλας θέτει για μια ακόμα φορά ζήτημα ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων, λέγοντας: «Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται άμεσα σε όλες τις χώρες μέλη και όχι μόνο σε ορισμένες».

Ως γνωστόν κατηγορηματικά αντίθετες προς μια ποσόστωση στον καταμερισμό προσφύγων είναι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, οι λεγόμενες χώρες Βίζεγκραντ. Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέεμαν απέρριψε μάλιστα χθες την πρόταση της κεντροαριστερής κυβέρνησής της χώρας για υποδοχή περίπου 2.700 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας ότι «η υποδοχή προσφύγων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τρομοκρατικές ενέργειες στην Τσεχία».

Αιτήσεις ασύλου σε γερμανικές πρεσβείες στην Εγγύς Ανατολή
Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό σε περίπτωση που δεν καταργηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο η βίζα για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα την εκπλήρωση και των 72 προϋποθέσεων για την κατάργηση της βίζας. Την ίδια στιγμή σαφές είναι το μήνυμα του γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε την ΕΕ να μην υποχωρήσει στις προσπάθειες εκβιασμού της Άγκυρας.

Επανεξέταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζητά και η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπερμπλ Κόφλερ. Μιλώντας στο Δίκτυο Γερμανικών Δημοσιογραφικών Συντάξεων (RND) η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός αναγνώρισε ότι η Τουρκία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την φιλοξενία των περίπου 3 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Επέκρινε ωστόσο «τον υπερβολικά μικρό αριθμό Σύρων προσφύγων που έχουν προωθηθεί νόμιμα στην ΕΕ από την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο». Εκτός αυτού η εντεταλμένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρεί προβληματικό ότι η Τουρκία επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου Αφγανών, Ιρακινών και Ιρανών σύμφωνα με κανόνες που δεν χαρακτηρίζουν ένα κράτος δικαίου. «Ούτε η ΕΕ, ούτε η Γερμανία είναι σε θέση να αγνοήσει το γεγονός αυτό». Η Μπερμπλ Κόφλερ παροτρύνει τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει άλλους τρόπους χορήγησης ασύλου, προτείνοντας για παράδειγμα την κατάθεση αιτημάτων ασύλου στις γερμανικές πρεσβείες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos