Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του Νότου

23 Αυγούστου 2016 12:57

Συμμαχίες εκτός συνόρων επιδιώκει να χτίσει το Μέγαρο Μαξίμου και μια σειρά κινήσεων έχουν ως στόχο να κάνουν πράξη τη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει».

 

 

Η σύνοδος του Νότου -που γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού- έχει κλειδώσει, με τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών να ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Αθήνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί έντονη κινητικότητα εν όψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Χθες συναντήθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, με κεντρικό θέμα συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Τη δική της σημασία έχει και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα γίνει την Πέμπτη στο Παρίσι. Βασικό πιάτο στο «μενού» αναμένεται να είναι η ενίσχυση του κοινωνικού μοντέλου στη γηραιά ήπειρο (κάτι που συνεπάγεται θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων), ενώ θα τεθεί και το θέμα της δημοσιονομικής ευελιξίας.

Δεκαπέντε ημέρες μετά το «ραντεβού» στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η... σύνοδος των Νοτίων με τη συμμετοχή ηγετών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (από τους Σοσιαλιστές έως το Λαϊκό Κόμμα). «Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μια σύνοδος της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει προταθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την οποία ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε» δήλωσε χθες ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στεφάν Λε Φολ.

Απάντησαν θετικά
Οι «προσκλήσεις» για την άτυπη σύνοδο στην Αθήνα έχουν σταλεί στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν απαντήσει θετικά και η σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο, με την ελληνική πλευρά να φιλοδοξεί πως θα μπορέσει να υπάρξει ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων ως πρώτο βήμα.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα: την οικονομία (καθώς οι χώρες του Νότου έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση), την ασφάλεια, το Προσφυγικό (όπου χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν υποδεχθεί το μεγαλύτερο κύμα) και το Brexit. Ουσιαστικά επιχειρείται να ακουστεί μια διαφορετική φωνή σε κρίσιμα θέματα όπως το Προσφυγικό, όπου οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εμφανιστεί με σκληρή γραμμή.

Στο εσωτερικό «μέτωπο» το βάρος πέφτει στην προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς αναζητείται ένα κοινωνικό πακέτο που δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ταυτόχρονα ανεβαίνουν οι ταχύτητες προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης (ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων), ενώ η προετοιμασία έχει ξεκινήσει για την επερχόμενη αξιολόγηση.

Στις 29 του μήνα θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση του ESM για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε μια σειρά θεμάτων -όπως τα προαπαιτούμενα- θα εξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Κυβερνητικό Συμβούλιο
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ χθες ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης για όλα τα ανοιχτά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αρκετά μέλη της κυβέρνησης μίλησαν τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην προετοιμασία για τη ΔΕΘ αλλά και τη σύνοδο των Νοτίων, ωστόσο επί τάπητος έχει μπει μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα παιδείας, οι τηλεοπτικές άδειες, ο συντονισμός σε ζητήματα επενδύσεων κ.ά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos