Τα στοιχήματα της Συνόδου του Νότου - Η ατζέντα των συζητήσεων

08 Σεπτεμβρίου 2016 11:32

Αποφασισμένος να διεκδικήσει την υπογραφή κοινής διακήρυξης από τους ηγέτες του Νότου που θα συμμετάσχουν αύριο στη Σύνοδο της Αθήνας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζοντας κείμενο προτάσεων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη, αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.


Η σύνοδος των ηγετών μεσογειακών χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο γίνεται με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, όπως και η συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα, το Σάββατο (το ραντεβού των υπουργών κλείστηκε στη θερινή συμμετοχή των υπουργών Νίκου Παππά και Νίκου Ξυδάκη σε τραπέζι Σοσιαλιστών στη Ρώμη).

Αύριο στο Ζάππειο θα προετοιμάσουν την ατζέντα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα με φόντο τις συζητήσεις για το Brexit, εκτός από τον «οικοδεσπότη» Αλ. Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραστεί τελικά στη Σύνοδο της Αθήνας, καθώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο κοινοβούλιο της χώρας της Ιβηρικής ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός.

Απουσία Ραχόι
Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο κ. Ραχόι επανέλαβε τη στήριξή του στη διοργάνωση, τονίζοντας τη σημασία που έχει η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε από κοινού η ανάγκη να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο η Ισπανία από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Νίκος Αναστασιάδης και Τζόζεφ Μούσκατ θα δώσουν το «παρών» αύριο στη σημαντική Σύνοδο του Ζαππείου
Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Νίκος Αναστασιάδης και Τζόζεφ Μούσκατ θα δώσουν το «παρών» αύριο στη σημαντική Σύνοδο του Ζαππείου

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του επισήμανε τη σημασία που έχει η παρουσία της Ισπανίας στην αυριανή Σύνοδο, δεδομένης της κρισιμότητας των ζητημάτων που θα συζητηθούν σχετικά με το μέλλον της ΕΕ καθώς και της περιοχής της Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους διοργανωτές της Συνόδου του Νότου, η θεματολογία της συζήτησης θα αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες που αφορούν:

• Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.

• Την ανάπτυξη, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

• Την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών στην οποία θα συμμετάσχουν και συνεργάτες τους.

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς, ενώ κατόπιν θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ακολουθεί πάντως την ίδια γραμμή πλεύσης σχετικά με την ανάγκη στροφής στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. «Η επιδίωξή μας είναι η χώρα να βρει ξανά τον βηματισμό της. Για τον λόγο αυτόν εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις». Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του που φιλοξενεί το «Πρακτορείο», το free press του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με αφορμή την 81η ΔΕΘ.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Τσίπρας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε έναν γόνιμο διάλογο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως ελληνική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή».

«Εχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης» καταλήγει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos