Ανοιχτά μέτωπα «υποδέχονται» τον πρωθυπουργό

24 Σεπτεμβρίου 2016 12:35

Σε ένα ζοφερό για την κυβέρνησή του τοπίο επιστρέφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την εβδομαδιαία απουσία του αρχικά στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Βιέννη, σήμερα, για τη Σύνοδο για το προσφυγικό.

Στα ανοιχτά μέτωπα που πιέζουν την κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί η φόρτιση στις σχέσεις με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ και τον κ. Πάνο Καμμένο, που χθες κατέστησαν απολύτως διακριτή τη στάση τους στη σύγκρουση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ιερώνυμο και σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ που ακολούθησε, υπογραμμίζεται ότι το κόμμα «δημοσίως έχει ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών». Σε μια σαφή ένδειξη ότι ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας σκοπεύει να δώσει συνέχεια στο θέμα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Καμμένος πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ. με τον κ. Ιερώνυμο, πριν από την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία. Παράλληλα, σε δηλώσεις τους στελέχη των ΑΝΕΛ πήραν θέση υπέρ της Εκκλησίας στο μέτωπο με τον υπουργό Παιδείας.

Στην κυβέρνηση δείχνει να διαμορφώνεται διαρκώς διευρυνόμενο ρήγμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συντάχθηκε με τον κ. Νίκο Φίλη και αναφερόμενος στις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είπε (Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) ότι «είναι ουσιαστικές και θετικές οι τομές σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς ακρότητες, εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας».

Τηλεοπτικές άδειες

Απόκλιση των κυβερνητικών εταίρων καταγράφεται και στο έτερο μείζον θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αυτό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Ο κ. Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και δημόσια κατά της παραχώρησης άδειας στον κ. Καλογρίτσα και υιοθέτησε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με το «πόθεν έσχες» του υπερθεματιστή για τη μία από τις τέσσερις άδειες. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει ενόχληση στο Μαξίμου, δεδομένης της σημασίας που η κυβέρνηση έχει προσδώσει στον διαγωνισμό και της διάστασης πολέμου για την ανατροπή της που προσδίδει στις αποκαλύψεις που γίνονται.

Συνολικότερα, πάντως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής, είναι μία ακόμα κρίση την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας, με την κυβέρνηση να αναμένει τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης τη Δευτέρα, προκειμένου να αναδιαμορφώσει, ανάλογα με τις εξελίξεις, τη στρατηγική της.

Πολυνομοσχέδιο

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός επιστρέφει με την κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το κλείσιμο της οποίας είναι προϋπόθεση όχι μόνο για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ., αλλά κυρίως για να επιδιωχθεί η έναρξη της συζήτησης για συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επιπλέον, την προσεχή Τετάρτη αναμένεται εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με επίκεντρο την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Έντυπη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos