Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων με τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα

30 Σεπτεμβρίου 2016 14:40

 Πρόταση του Ρουμάνου Αξιωματούχου για την ίδρυση Προξενείου επί τιμή για τις Κυκλάδες, στη Σύρο

Διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας και του πολιτισμού μεταξύ των δύο πλευρών.

 Απαρχή μακράς και διαρκούς συνεργασίας με εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές στην αύξηση των εξαγωγών τοπικών προϊόντων, την προβολή των νησιών και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας Ρουμάνων τουριστών στο Νότιο Αιγαίο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης υποδέχθηκε σήμερα στη Σύρο, στην Έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. Lucian Fatu, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στο νησί.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με Περιφέρειες της Ρουμανίας, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των οικονομικών συνεργασιών, μέσω εμπορικών δεσμών και επιχειρηματικών σχεδίων.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που υποδέχομαι στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα. Μιας χώρας και ενός λαού που συνδέεται με την πατρίδα μας μέσω μακραίωνων, παραδοσιακών δεσμών στενής φιλίας, άριστης συνεργασίας και αταλάντευτης και αμοιβαίας αλληλεγγύης, που ενισχύονται σημαντικά μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία και προοπτική.

Με ιδιαίτερη χαρά έγινα κοινωνός της πρότασής του για την ίδρυση Προξενείου της Ρουμανίας επί τιμή στη Σύρο για τις Κυκλάδες, δεδομένης της αύξησης της ανταλλαγής πληθυσμού και της διευκόλυνσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και από τις δύο πλευρές.

Με την ευκαιρία της σημερινής σημαντικής επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Lucian Fatu, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε κάθε είδους δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών δεσμών.

Καλωσορίσαμε τον Πρέσβη εκφράζοντας την πεποίθηση, την επιθυμία και τη βούλησή μας για εντατική και δημιουργική συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Η παρουσία του εδώ είναι δείγμα εμπιστοσύνης, απόδειξη της μακρόχρονης φιλίας και της συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει την ανάγκη να αισθανθεί στο πλευρό της φίλους και συμμάχους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λεονταρίτης προσθέτοντας πως «ο Πρέσβης είναι ένας άνθρωπος που έδειξε να εκτιμά τη χώρα μας και να έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε στον Πρέσβη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νοτίου Αιγαίου στην ανάπτυξη του τουρισμού, τονίζοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την προβολή των νησιών της Περιφέρειας.
«Ως ευτυχή συγκυρία» χαρακτήρισε δε την ταυτόχρονη παρουσία του Ρουμάνου Αξιωματούχου στη Σύρο και της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρουμανία, προκειμένου να παρουσιαστεί ο φάκελος της υποψηφιότητας (bid book) για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019» και της πραγματοποίησης εκδήλωσης γνωριμίας του Ρουμανικού κοινού με την κουζίνα του Αιγαίου (Aegean Cuisine), όπου μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου θα παρουσιάσουν πιάτα και θα ετοιμάσουν φαγητά από τοπικά προϊόντα.

Ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στην πολιτική εξωστρέφειας που υλοποιεί η Περιφέρεια με στόχο την ενδυνάμωση των εξαγωγών τοπικών προϊόντων και προσκάλεσε τον κ. Fatu να επισκεφθούν από κοινού και άλλα νησιά προκειμένου να διαπιστώσει τον πλούτο και τη μοναδικότητά τους.

Πρότεινε δε τη διερεύνηση της προοπτικής οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών μέσω συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ρουμανίας, πρόταση που βρήκε θετική ανταπόκριση.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος Αξιωματούχος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τη φιλόξενη υποδοχή, εξωτερίκευσε το θαυμασμό του για τις ομορφιές του νησιού μας, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική του και υπογράμμισε την ανάγκη τέτοιου είδους συνεργασιών – συνεργειών που συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και δημιουργούν κοινά πεδία δράσης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στη σημερινή γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos